fbpx

Magyar találmány: üzemanyag műanyag hulladékból

A győri ipari parkban mutatták be április 4-én a Színflex Kft. telephelyén azt az új technológiát, amely többnyire műanyag hulladékot használ fel, és hőbontási technológia segítségével a fosszilis szénhidrogénekből nyert műanyagokat visszaalakítja dízelmotorok üzemeltetésére alkalmas olajjá – írja a szek-helyek.ro.

A kísérleti üzemben a technológia bemutatásán egy Hargita megyei delegáció is részt vett: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zólya László, a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer projektmenedzsere, Eigel Tibor, a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke és Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes.
A szabadalmazott magyar találmányt, annak működését és végtermékeit Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, Galambos József, a Színflex Kft. képviselője és Sárközi Imre, a World Technical Solution Kft. ügyvezetője, a technológia kidolgozója mutatták be.
Újrahasznosításra alkalmatlan műanyag hulladékból hőbontásos eljárással nagy tisztaságú olajat állítanak elő. Mindez zárt rendszerben történik, tehát a környezetre egyáltalán nem káros. Az ipari léptékű berendezés éves kapacitása 2000–2500 tonna hulladék.
– A technológia egyedisége abban áll, hogy a hőbontással tárolható – folyékony és gáz halmazállapotú – energiahordozókat állít elő. Alkalmazásával a jelenleg értéktelennek minősített, végleges lerakásra szánt háztartási hulladékból értékes, a piacon eladható energiahordozók – hő, villany, üzemanyag – nyerhetők – fejtette ki Zólya László.
– A Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere projekt utolsó lépéseként lezártuk a régi szemétgödröket, és rátértünk a szelektív hulladékgyűjtésre – mondta Borboly Csaba. – Az újrahasznosítást illetően érdeklődünk a jó ötletek iránt, keressük a Kárpát-medencei jó projekteket. A bemutatott új technológia a hulladék szennyezett, eddig újrahasznosításra alkalmatlannak vélt részét alakítja át. Az autonómia megvalósításánál az is fontos, hogy legyen saját energiaforrásunk. Hargita Megye Tanácsa támogatja a technológia Hargita megyébe telepítésének ötletét, aminek az lenne az előnye, hogy alkalmazásával nagymértékben csökkenthető lenne a jelenleg végleges lerakásra szánt háztartási hulladék mennyisége.
Darvas-Kozma József úgy fogalmazott: támogatja a tiszta Hargita megye, a munkahelyteremtés lehetőségét.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .