fbpx

A miskolci hulladékgazdálkodási rendszer a minta Hargita megyében is

Együttműködés indult el a MiReHuKöz Nonprofit Kft. és a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás között a hulladékgazdálkodásban szerzett tapasztalatok kicserélésére és a jövőbeni fejlesztési irányok meghatározására.

 

hargita41.jpg

Kassa, Hargita és Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezetői és üzletemberei találkoztak szeptember 10–én Miskolcon a megyeházán, ahol a megyei önkormányzat rendezett gazdasági fórumot. A hargitai delegáció tagja volt Eigel Tibor, a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke, aki akkor megtekintette a MiReHuKöz Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladékgazdálkodási rendszer elemeit. Bemutatásra került a Miskolc József Attila úti válogatómű és átrakóállomás, valamint az év elején beindított optikai úton is válogató mechanikai hulladékkezelő Hejőpapiban. A szeptemberi miskolci látogatás zárásaként a felek megállapodtak abban, hogy egy újabb fordulóban a miskolci közszolgáltató vezetése megvizsgálja a jelenleg megvalósítás alatt álló hargitai hulladékgazdálkodási rendszert és megpróbál jövőképet mutatni az ottani szakembereknek.

A Hargita megyei látogatáson Majoros Róbert ügyvezető és Ladányi Roland műszaki igazgató vett részt a MiReHuKöz Nonprofit Kft. részéről. A látogatás első napján Csíkszeredán műhelymunka folyt a megyeházán a közeljövőben kiírásra kerülő tenderekkel kapcsolatban, a miskolci szakemberek megosztották magyarországi tapasztalataikat, javaslatokat tettek a kiírás előkészítéséhez.

hargita42.jpg

A műhelymunkát követően helyszíni bejárás során a részvevők megtekintették a csíkszeredai hulladéklerakó rekultivációs munkáit, amely során a korábban lerakott hulladékot felszedték, korszerű alsó szigetelési rendszert építettek ki és arra visszahordták a korábban kitermelt hulladékot. Jelenleg további hulladéklerakók felszámolásából hordják be a hulladékot a környezetszennyezés megszűntetése érdekében.

A nap zárásaként megbeszélésre került sor Borboly Csabával, a Hargita Megye Tanácsának elnökével a hulladékgazdálkodás aktuális kérdéseiről, a kialakításra kerülő Hargita megyei hulladékgazdálkodási rendsszerről.

A megbeszélésen a MiReHuKöz képviselői bemutatták a magyarországi hulladékgazdálkodásban a hulladéktörvény okozta változásokat, a helyi önkormányzatok szerepét a közszolgáltatás szervezésében, valamint rövid tájékoztatást adtak a várható jövőbeli változásokról, az állami szerepvállalás növekedéséről. Megállapodás született, hogy a kialakult kapcsolatot a felek fent kívánják tartani és a jövőben további tapasztalatcserék várhatók.

hargita43.jpg

A látogatás második napján bemutatásra került az uniós normáknak megfelelő hulladékgazdálkodási végpontját jelentő gyergyóremetei hulladékkezelő központ. A létesítményben kialakításra kerül az elkülönítetten gyűjtött hulladékok kezelésére szolgáló válogatómű, a zöld- és biohulladékok hasznosítására alkalmas komposztálómű, valamint a maradék hulladékok lerakását biztosító hulladéklerakó a keletkező csurgalékvíz tisztításával.

A helyszíni bejárást követően a Gyergyóremetei Polgármesteri Hivatalban a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás vezetősége részére Majoros Róbert, a MiReHuKöz Nonprofit Kft. ügyvezetője előadást tartott a Magyarországon csak mintaprojektként emlegetett miskolci hulladékgazdálkodási rendszerről, annak tapasztalatairól, valamint a fejlesztési irányokról.

A kérdéseket, válaszokat követően a részvevők megállapították, hogy a miskolci hulladékgazdálkodási rendszer mintául szolgálhat a hargitaiak előtt is, abból tapasztalatokat meríthetnek a megye hulladékgazdálkodásának későbbi fejlesztésére.

Forrás: http://minap.hu

One thought on “A miskolci hulladékgazdálkodási rendszer a minta Hargita megyében is

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: