fbpx

Minden debreceni családi ház gyűjtheti majd zsákba a szelektív hulladékot

Változhat a szelektív hulladékgyűjtésről szóló rendelet, a módosítás után a város teljes területét lefedheti a szolgáltatás – írja a dehir.hu.

Hamarosan a város teljes területén gyűjthetnék a debreceniek szelektíven a háztartási hulladékot, egy javaslat szerint ugyanis a meglévő szolgáltatást a megyeszékhely teljes területére kiterjesztenék.

Fotó: illusztráció

Fotó: illusztráció

A társasházakban lakók továbbra is a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre vihetik a papír, a műanyag és a fém hulladékot, valamint az üres üvegeket, a családi házakban élők pedig az úgynevezett zsákos szelektív hulladékgyűjtéssel élhetnének.

Debrecenben először a józsai városrészben vezették be a sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtést. A lakosok szeretik, mert kényelmes, nem kell elvinni a hulladékot a gyűjtőszigetekre. A zsákokba papírt, PET-palackot, italos kartont, fóliát, és aludobozt szabad tenni. Debrecenben ma már több mint 22 ezer lakástól viszik el sárga zsákokban a hulladékot; tavaly csaknem 556 tonnát, idén pedig körülbelül 30 százalékkal nagyobb mennyiségre számít az AKSD, lévén több városrészben ebben az évben indították a rendszert.

A gyakorlat szerint a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítását egy erre a célra rendszeresített járművel viszik el egy előre megadott napon, hetente egyszer, a sárga zsákokat pedig minden alkalommal pótolják.

A jelenleg hatályos rendelet szerint 600 utcában lehet külön gyűjteni a papír, a fém és a műanyag hulladékot zsákokba. Amennyiben a városi közgyűlés módosítja csütörtöki ülésén a rendeletet, több ezer utcában, a város egész területén lehetősége lesz erre a családi házakban élőknek.

A sárga zsákokba üveget ezután sem lehet majd tenni, azt továbbra is kizárólag az erre a célra kialakított gyűjtőszigeteken lehet majd kidobni.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző Debreceni Hulladék Nonprofit Kft. alvállalkozója, a szelektív gyűjtésért is felelős AKSD Kft. azt jelezte, hogy a szelektív gyűjtés kiterjesztésének többletköltségét nem hárítaná át a Debreceni Hulladék Nonprofit Kft-re. Ez azt jelenti, hogy a szelektív hulladékgyűjtési lehetőség továbbra is ingyenes lenne minden debreceninek, akár a gyűjtőszigeteten dobja ki a szelektív hulladékot, akár zsákban gyűjti azt.

A döntést jövő héten csütörtökön hozza meg a városi közgyűlés.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: