fbpx

Csányinak gőze nincs a pirolizálásról – tiltakozás Százhalombattán

Lakossági fórumot tartottak ma délután Százhalombattán, ahol a leendő környezetbatárnak mondott hulladékfeldolgozó ellen tiltakoztak. A fórumra meghívták Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkárt és Szabó Imrét, a második Gyurcsány-kormány környezetvédelmi és vízügyi miniszterét. A két volt politikus a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában még a lakossági tiltakozás előtt nyilatkozott. Karöltve ellenezték a projektet – írja a klubradio.hu.

Az üzemről annyit kell tudni, hogy váratlan gyorsasággal valósul meg, a beruházás egy Csányi Sándor OTP-vezér cégbirodalmához köthető vállalaté, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánítaná. A cég – Homatech Zrt. közleménye szerint, éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék gyakorlatilag károsanyag-kibocsátással nem járó, környezetbarát hasznosítására képes modern üzemet terveznek.

Illés Zoltán szerint azonban itt egyáltalán nem környezetbarát technológiáról van szó. Nem érti, miért ezt erőltetik, hisz gumiabroncsokat akarnak elégetni a pirolizáló üzemben, melynek keretében alacsony hőmérsékleten, 350-470 °C fokon kezelik a gumit. (A pirolízisről ITT olvashatnak a 31. oldalon ) Szerinte ilyenkor mindig rákkeltő anyagok keletkeznek, mely nem csak a dolgozókat, de az egész környéket is veszélyezteti. Németországban az ilyen üzemeket már bezárták – tette hozzá. Ez egy rossz technológia – fogalmazott. Szólt arról is, hogy a gumiabroncsok megsemmisítésére a fagyasztásos módszer a jó. Hűteni kell és fagyasztottan megdarálni az abroncsot, majd a vásznat el kell különíteni az acéltól. Az acél mehet a kohóba, a gumiőrleményből pedig aktív szenet, festékadalékanyagot lehet gyártani – részletezte. Illés Zoltán hozzátette, az általa elmondott technológia nem drágább az itt tervezettnél.

Szerinte itt arról van szó, amivel államtitkár korában legalább öt alkalommal is találkozott: „mindenféle hazai és külföldi mérnökök úgy próbáltak meggazdagodni, hogy behülyítenek gazdag magyar vállalkozókat a pirolizálásra. Mikor a hálójukban kerülnek, alig tudnak megszabadulni egy ilyen technológiáról”. Szerinte Csányi Sándornak gőze sincs a pirolizálásról. A volt államtitkár szerint valószínűleg az emberei összejátszanak a háttérben azokkal, akik már Németországba és Indiában nem tudják eladni a pirolízist.

Szabó Imre arról számolt be az emberek szinte semmit nem tudnak, a lakosság hiába is próbált információhoz jutni, mire észbe kaptak, addigra a fejük felett a kormány segítségével már megtörtént a döntés.
Százhalombatta a két városrész közötti ipari területen akarják megvalósítani, mely Szabó Imre szerint rengeteg szállítással, zajjal, kosszal és porral is jár majd.

A lakosok a Zengő tiltakozása nyomán elért eredmények után arra számít, hátha nekik is sikerül elérni, hogy ne épüljön meg a hulladékégető.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.klubradio.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: