fbpx

Csaknem negyed millió embert sikerült bekapcsolni a szelektív hulladékgyűjtésbe

Sárga kukákba, szétválogatva gyűjtik a szemetet Miskolcon és még 36 településen. A környezetbarát hulladékkezelésre 3,8 milliárd forintot uniós támogatást nyertek. A pénzből korszerűsítették a hulladékválogatókat, és új kukásautókat is vásároltak – írja a minap.hu.

szelektiv_projektzaro_151203ml_4.jpg

Fotó: Mocsári László

Negyvennégyezer darabot osztottak szét a sárga kukákból. De komposztáló ládákat is kaptak a kistelepüléseken élők. A szétválogatott szemetet pedig az új kukásautókkal szedik össze Miskolcon. Összesen nyolcat vásároltak belőlük. A kocsikra gyerekrajzok kerültek. Mindegyiket iskolások festették egy pályázaton, hogy a környezetvédelmet és a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítsék velük.

szelektiv_projektzaro_151203ml_5.jpg

Hejőpapiban már nem kézzel, hanem géppel válogatják szét a szemetet. Ez a korszerűsítés is része volt annak az uniós pályázatnak, amit 2013-ban nyert meg a 37 település.

– Felújításra került a szelektív hulladékok válogatására alkalmas válogató csarnok a József Attila úton – mondta Merkel Norbert, a Miskolc Holding Zrt. projektmenedzsere. – Egy mechanikai hulladék-előkezelőmű épült, ami a nem szelektíven gyűjtött hulladékokból még további hasznosítható nyersanyagokat válogat ki.

Itt ötvenötezer tonna hulladékot válogatnak szét évente. A fejlesztésekre 3,8 milliárd forintot költöttek. Miskolcon a Válogatni jó program is része a környezetbarát, zöld város koncepciójának.

– Az elmúlt 8-10 hónapban négyszeresére nőtt a szelektív hulladék gyűjtésének a mennyisége – mondta Pfliegler Péter alpolgármester. – Tehát ez azt jelenti, hogy négyszer kevesebb hulladékot kell lerakóra elhelyezni.

A pályázati pénzből megvalósított szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével a szemét egy része környezetbarát módon újrahasznosítható. Így a szétválogatásnak köszönhetően csaknem harmadával kevesebb szemét kerül a hulladéklerakókba.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://minap.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: