fbpx

Környezetbaráttá vált a hulladékgazdálkodás Budapesten

Budapest Főváros Önkormányzata „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése” címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó újabb jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással. A projekt első szakaszában – 2015. év végével – két új berendezés beszerzése, és három új beruházás valósult meg különböző helyszíneken – írja közleményében a Fővárosi Önkormányzat.

Közölték, a fejlesztés elsődleges célja a fővárosban keletkező hulladékkorszerűbb feldolgozása és az újrahasznosítás arányának további növelése a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével, valamint a lakosság környezettudatosságának növelése. A beruházás további célja, hogy a főváros hulladékgazdálkodási rendszere – a már bevezetésre került korábbi fejlesztésekre építve, például a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés – tovább fejlődjön a hosszú távú fenntarthatóság elősegítése érdekében.A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A KEOP-1.1.1/B-10-11-2013-0002 azonosítószámú projekt megvalósításához az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával a Kohéziós Alapból biztosított támogatást.

A beruházás a következő elemeket foglalja magába:

A projekt egy új lomdaráló berendezés beszerzésével kezdődött meg 2014 végén a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (FHHM) területén, Rákospalotán. A mobil aprító (lomdaráló) a nagydarabos lomtalanítási hulladékok helyi aprítására szolgál évi kb. 15 000 tonna kapacitással, amely jelentősen növeli a begyűjtött lomtalanítási hulladék energetikai hasznosításának hatékonyságát. Azok – az egyébként magas fűtőértékű – lomtalanítás során begyűjtött hulladékok, amelyek korábban méretük miatt lerakóra kerültek, most termikusan hasznosíthatóvá váltak. A lomtalanítási hulladékok elégetése során keletkező villamos energia és távhő a fővárosi hálózatba kerül.

A projektkeretében a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2015 elejére elkészült a korábbi fémleválasztó berendezés cseréje. Az új, modernebb berendezés nagyobb hatékonysággal képes az égetés során keletkező salakból a mágnesezhető anyagokat leválasztani, mindezt kevesebb energiafelhasználás mellett. Az eljárás eredményeként kinyert fémet újra lehet hasznosítani – írták.

Két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ épülta XV. és a XVIII. kerületben. A létesítmények elsődlegesen hulladékudvarként, valamint nyugati mintán alapuló Újrahasználati Központként üzemelnek, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok leadása mellett azok a tárgyak, használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számáramég használhatóak. Emellett a létesítmények helyszínt biztosítanak szakmai konferenciáknak, bemutatóknak, edukációs foglalkozásoknak is, amelyek során a modern hulladékgazdálkodás rendszere és folyamata mutatható be játékos formában az érdeklődőknek.

A projekt keretében válogató-előkészítő mű létesült a X. kerületben, a szelektíven begyűjtött hulladékok utóválogatására. Az idei évben készül el az Ezüstfa utcai„Nagy”válogató műcsarnoka. A fejlesztés eredményeként könnyebbé válik az újrahasznosítható hulladékok felhasználása, hozzájárulva az elsődleges nyersanyag felhasználás és a lerakott hulladék mennyiségének csökkentéséhez.

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. közösen a téma fontosságát szem előtt tartva, a környezettudatos nevelés és környezettudatos gondolkodás elősegítésére a Szemléletformáló és Újrahasználati Központok építése mellett egy szemléletformáló kampányba is belekezdett. Ennek keretében tájékoztató kiadványokkal, cikkekkel, szemléletformáló roadshow-val igyekezett a lakosság érdeklődését felkelteni a hulladékok újrahasznosítása, a szelektív hulladékgyűjtés fontossága és a modern hulladékgazdálkodás folyamatának bemutatása témakörökben. A X., XV. és XVIII. kerületben megtartott Szemléletformáló Roadshow-ra nagy igény volt, amit a résztvevő óvodák és iskolák nagy száma is igazolt, ahogyan a gyerekek meglepő lelkesedése és fogékonysága is azt mutatja, hogy a játékos tanítás rendkívül sikeres lehet. A budapesti lakosság szemléletformálása a jövőre induló második szakaszban is folytatódik,amelyben 2016-tól a két szemléletformáló központ is kiemelt szerepet kap.

A fejlesztés eredményeként:

– A beruházásnak köszönhetően legalább 100 új munkahely létesül.
– Az utóválogatást igénylő szelektíven gyűjtött hulladékok zöme a projekt keretében kerül feldolgozásra.
– Jelentősen csökken a lerakott hulladék mennyisége, hiszen egyre nagyobb része vagy ipari nyersanyagként újrahasznosítható, vagy termikusan hasznosul.
– Az új eszközök és technológiák bevezetése nagyobb hatékonyságot eredményez.
– A tudatos lakossági magatartás és szemléletváltás elősegítésével hozzájárul a fenntartható működéshez.
– A beruházások biztosítják a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer hosszú távú fenntarthatóságát, közös környezetünk megóvását.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: