fbpx

Elkészült az integrált szemétfeldolgozó rendszer Hunyad megyében

Majdnem kész az egész megyét kiszolgáló integrált szemétfeldolgozó rendszer, jelentette be büszkén Adrian David, a Hunyad megyei tanács elnöke a hétvégi nagydobra vert avatón – írja az erdely.ma.

Utolsó pillanatban megszerzett óriásprojektről van szó, az integrált szemétfeldolgozó rendszer összesen 255,7 millió lejbe kerül, amelyből 194,9 milliót az EU biztosít, vissza nem térítendő jelleggel, a megye hozzájárulása 2,3 millió lej, a maradékot pedig az országos költségvetés állja.

Versenyfutás az idővel

A nagyméretű avatóünnepség felszólalásai szerint Hunyad megye aranyérmet nyert az integrált rendszer megépítése terén, hiszen a projekt roppant későn indult be, a finanszírozási szerződést például csak 2014 márciusában írták alá, s a munka csak azután kezdődött. Valós versenyfutás volt az idővel, hangsúlyozta a megyei elnök, a kivitelezők szakszerű és gyors munkája nyomán mégis betartották a 2015 végéig szóló határidőt.

Aranyérem az osztályismétlők között, jegyezték meg az újságírók, hiszen Hunyad elsőként fejezte be az integrált rendszer megépítését, de csak az utolsó miniszteri felszólításra szoruló 5 megye közül, a többi 36-ban már akkor működött hasonló rendszer, amikor Hunyadban még csak tervezgették!

Korszerű technológia, EU-s színvonal

A nagyméretű program keretében megépült mind a 6 hulladék-szelektáló üzem, Barcsán pedig a rendszer központja, a 3000 négyzetméretes területű szeméttároló. Ennek éves kapacitása 1,11 millió köbméter, mellette pedig évi 82 379 tonnás kapacitású mechanikai és biológiai kezelőüzem, illetve 33 753 tonnás kapacitású szelektáló épült fel. Szintén Barcsán épült fel az adminisztratív központ, ahol a különböző laboratóriumok működnek majd. Petrozsényban is elkészült a Zsil völgyének szánt 42 600 tonnás kapacitású szelektáló üzem, s az eddigi 9 régi szeméttelep közül az EU-s projektbe bevont hetet már bezárták és ökologizálták. Csupán a barcsai központhoz vezető 2,2 kilométeres műút megépítése késik bürokratikus akadályok miatt: már csak annak leaszfaltozása maradt hátra, 10 napon belül simán el lehetne végezni a munkát, de immár 5 hónapja késik az ahhoz szükséges hatósági engedély kiadása, jegyezte meg keserűen az egyik társkivitelező képviselője.

Az állami bürokrácia komoly gondot okozott az építőcégeknek, amelyek ezenkívül a legalacsonyabb ár szempontját is kifogásolták a kivitelező kiválasztásánál. Bukarest pénzügyi téren is gondot okoz, a 2,2 kilométeres út kivételével az egész projekt elkészült, az EU-s projekteket kezelő szaktárca azonban csupán a munka felét fizette ki, panaszkodott Dan Stoian megye-menedzser.

Az EU-s színvonalú integrált szemétfeldolgozó rendszer felépült, jövő tavasszal működésbe is lép. Legalábbis Adrian David reményei szerint: januárra tervezik az üzemeltető cégek kiválasztására szóló tenderek megtartását, majd az esetleges óvások, és az előkészületi munkák után úgy áprilisban már beindul az új rendszer. Az egyetlen kérdés már csak az, hogy mekkora árat fizet a lakosság a szemétszállításért. A szelekcióra és újrahasznosításra alapuló új rendszerrel elvileg a költségek is csökkennek, a Zsil-völgye lakosai számára viszont minden valószínűséggel növekednek. Az onnan származó szemetet Barcsára, 100 kilométerre kell szállítani, ami igencsak megdrágítja a szolgáltatást, mert 2011–13-ban a bányavidéki önkormányzatok körömszakadtig ellenezték egy második, a Zsil völgyében építendő szeméttelepet, jegyezték meg többen a megyei vezetők közül.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://erdely.ma

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: