fbpx

Magyarország az európai középmezőny végén a műanyag hulladékok hasznosításában

A PlasticsEurope és az EPRO “Műanyagok-Tények 2015” címmel publikálta legfrissebb jelentését az európai műanyagipar tevékenységéről.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Az elmúlt év során Európában 59 millió tonna műanyag terméket állítottak elő, amely kisebb mértékű növekedést jelent a 2013-as évhez képest, a megtermelt mennyiség kétharmadát öt ország adta (Németország, Olaszország, Franciaország, Egyesült Királyság, Spanyolország). Az előállított termékek közel 40 %-a  csomagolástechnika során került felhasználásra, kiemelkedve a további felhasználási célok közül. A világ legnagyobb műanyag termék előállítója 2014. évben Kína volt 26 %-os világpiaci részesedéssel.

A 2014. évben a fogyasztás során keletkezett 25,8 millió tonna műanyag hulladék közel 70 százaléka (69,2 %) anyagában és energetikailag kerül hasznosításra Európa-szerte. Az anyagában történő újrahasznosítás aránya 29,7 % (előző év: 26%), az energetikai hasznosítás mértéke 39,5 % volt az elmúlt év során (az előző évben: 36%), a hasznosításra nem kerülő maradék, 30,8 % (előző év: 38%) került hulladéklerakóra. 2006 óta az újrahasznosítás 64 %-kal, az energetikai hasznosítás aránya pedig 46 %-kal nőtt, míg a hulladéklerakásra kerülő mennyiség  38 %-kal csökkent.

A legmagasabb újrahasznosítási rátával (40%) Norvégia rendelkezik, Magyarország 22%-kal az EU alsó középmezőnyébe tartozik. A hazai energetikai hasznosítás kb. 22 %-os értékét is figyelembe véve a műanyag hulladékok több mint fele (56%) bárminemű hasznosítás nélkül hulladéklerakókban végzi.

A jelentés ide kattintva tölthető le angol nyelven.

Szerző: eler

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: