fbpx

Sikeresen találnak gazdát az új kukák

Az eddigi kukakézbesítések esetében átlagosan 85 százalékos átadást tapasztalt a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. Kovács Pál ügyvezető a keddi Napraforgóban számolt be az eddigi tapasztalatokról – írja a promenad.hu.

Általánosságban az a kézbesítők tapasztalata, hogy a lakosok nagyon felkészülten fogadják az új hulladékgyűjtő edényzetek érkezését. Rászánják azt az egy napot, amikor az adott ingatlanhoz történő kiszállítás megtörténik, illetve nagy türelemmel is viseltetnek az esetleges problémák iránt. Az eddigi osztásnál a lakosok mintegy 85 százaléka vette át az edényzeteket, a többiek a kijelölt kiosztó pontoknál tehetik meg ugyanezt.

Az új kukák használata 2016. január 1-jétől lép életbe, addig a régi edényzeteket kell használni. A meglévő kék tárolók sorsáról az ASA fog dönteni. Januártól a következő kukákat fogjuk használni:

– vegyes hulladék gyűjtőedényzete (színe: egyszínű zöld): ebbe bármi kerülhet. Chippel ellátott, ez alapján történik a számlázás. Csak ezután kell fizetnünk! Egy ürítés díja változatlan a korábbiakhoz képest: bruttó 328 Forint. A félig üres kuka ürítése is egynek számít (célszerű megvárni, míg teli lesz). A cél, hogy minél kevesebbszer, de legalább kétszer ürítsék egy hónapban ezt a kukát (ennyit ugyanis mindenképpen kiszámláz a szolgáltató). Szállítása a tervek szerint ugyanazokon a napokon történik, mint eddig. Ha ebbe a kukába olyan kerül, ami egyébként a szelektívbe való (például petpalack), azért nem jár büntetés (ha a szelektívbe kerül olyan, ami nem oda való, azért jár büntetés).

– szelektív hulladék gyűjtőedényzete (színe: zöld tartály sárga tetővel): papír, műanyag, fém. Chippel ellátott ez is (azért, hogy a szelektív gyűjtési szokások változását nyomon tudják követni), de szállításáért nem kell fizetni. Ezt kezdésként havonta ürítik, de idővel (ha igény lesz rá) sűríthetik.

– zöldhulladék gyűjtőedényzete (színe: zöld tartány barna tetővel): levágott fű, aljnövényzet, fanyesedék, stb. kerülhet bele. Birtoklása opcionális: nem kötelező kérni (de a zöldhulladékot csak akkor szállítják el, ha valaki rendelkezik ilyen kukával. Ha egyszerre annyi hulladék gyűlik össze valakinek, ami nem fér bele egy kukába, azt külön is elviszik, csak legyen kint maga a kuka is.) Ürítése ingyenes. Az ürítés menete az ún. zöldnaptár szerint fog történni (márciustól októberig ez heti rendszerességet jelent).

A meglévő kedvezmények felmenő rendszerben megmaradnak, vagyis aki eddig is jogosult valamilyen kedvezményre, az ezentúl is így lesz.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://promenad.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: