fbpx

Okos konyhán csökkenthető az élelmiszerhulladék

Egy felmérés szerint a bécsi éttermekből származó 35 ezer tonna élelmiszer landol évente a kukában. A város „Smart Kitchen” címmel programot indított a körükben, ahol az élelmiszer-hulladék csökkentésének néhány egyszerű módszerét ismerhetik meg. A programban (el)ismert bécsi vendéglők és lokálok vesznek részt, mint a Marks, a Wirr, az Ulrich, a Gaumenspiel, a Café Leopold – írja az infovilag.hu.

A bécsi vendéglőkben a főzéshez beszerzett alapanyagok mintegy kétötöde az asztal helyett a szemetestartályban végzi – derül ki az Osztrák Ökológiai Intézet legfrissebb kutatásából. Ez évente 35 ezer tonna élelmiszer-hulladék. A felmérés a Bécsi Városháza környezetvédelmi ügyosztálya megbízásából készült vendéglátással foglalkozó hétszáz vállalkozás közreműködésével.

A szemétben landoló étel nagyrésze az, amit a vendégek a tányérjukon hagynak, illetve olyan ennivaló, amit már nem szolgáltak fel. Ráadásul a konyhákon kevés figyelmet fordítanak a szelektív gyűjtésre, miáltal a maradék nem a bio-kukában, hanem a kommunális hulladéknak fenntartott szemetesben végzi. A hulladék elszállítására évente mintegy hétmillió eurót (2170 millió forintnak megfelelő összeget) költenek a vendéglők, és ha a beszerzésre fordított pénzt is hozzászámolják, akkor évente akár 67,5 millió euróra is rúghat a szemétbe dobott érték.

Mivel Bécs városa régóta arra törekszik, hogy csökkenjen a város háztartásaiban keletkező hulladék mennyisége, most a vendéglősök körében is kezdeményezi az okos takarékosságot. A „Smart Kitchen” program részeként az éttermeknek tapasztalt környezetvédelmi szakemberek segítenek olyan stratégiák kidolgozásában és megvalósításában, amellyel látványosan csökkenthetik az élelmiszerhulladék mennyiségét, ezáltal pedig költségeiket is. Oktatásokat, bemutatókat szerveznek az étteremvezetőknek és konyhafőnököknek, a konyhai személyzetnek. Mivel a konyhákon gyakorta cserélődik a személyzet, olyan oktatási anyagok elkészítését is segítik, amellyel az új munkavállalók gyorsan elsajátíthatják a környezettudatos szemléletmódot.

„A tapasztalataink azt mutatják, hogy néhány, különösen költségkímélő intézkedéssel és apró változtatással óriási eredményeket lehet elérni” – mondja Thomas Hruschka, a városháza illetékes munkatársa, az ÖkoBusinessPlan Wien program felelőse. Ilyen például a korlátlan köretfogyasztás bevezetése. Ennek lényege, hogy a kiválasztott ételt kevés körettel tálalják, a vendég viszont felár nélkül, bármennyi repetát kérhet.

Az előző napról megmaradt, minőségileg kifogástalan élelmiszerekből vonzó árú napi menü készíthető, a tányéron hagyott felesleget pedig be kell csomagolni és odaadni a vendégnek, hogy hazavihesse.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://infovilag.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: