fbpx

Fejlesztették a dél-alföldi hulladékgazdálkodási rendszert

Befejeződött a szilárdhulladék gazdálkodási rendszer fejlesztése a dél-alföldi régió nyolcvanhat településén – jelentették be a regionális önkormányzati társulás (DAREH) hétfői, békéscsabai projektzáró rendezvényén. A projektre összesen 15 milliárd forintnyi forrást biztosított az Európai Unió és a magyar állam.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A 390 ezer ember életkörülményeit javító beruházás eredményeképp 300 százalékkal nő a hasznosítható hulladékmennyiség és 73 százalékkal csökken a lerakással ártalmatlanított hulladéktömeg – mondta a projektzáró rendezvényen Dávid Zoltán, a DAREH elnöke. Kifejtette: a beruházás főbb céljai közé tartozik a hulladékképződés csökkentése, az újrahasznosítás arányának növelése, továbbá a környezet terhelésének enyhítése.

Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere köszöntőjében a 86 település közös sikerének nevezte a projekt lezárását, és reményét fejezte ki, hogy az éppen átalakulóban lévő hulladékkezelési törvény előírásainak az üzemeltetés során is meg tudnak majd felelni a tagok. Örömét fejezte ki, hogy Békéscsabán épült meg a 120 ezer tonna éves kapacitású hulladékfeldolgozó-üzem és válogatómű.

Reiser Bálint, a kivitelező Közgép Zrt. projektfelelőse elmondta: a 646 napig tartó kivitelezés során 60 vállalkozás összesen 300 munkavállalója dolgozott a projekten. Magyarország egyik legkorszerűbb, új hulladékfeldolgozójában 1100 méter szállítószalag és száznál több gép együttesen működik majd, az üzembe 250 tonna acélszerkezetet és 15 ezer köbméter betont építettek be – ismertette.

Hozzátette: a válogatóműben európai mércével is a legmodernebb technológiát használják majd, a hulladékválogatás optikai- és röntgenelven történik, biztosított lesz itt mind a kommunális-, mind a szelektív hulladék feldolgozása, és a rendszer nemcsak az apríték, hanem a hasznosítható másodnyersanyag leválogatását is képes kezelni.

A békéscsabai üzem várhatóan 2016 első negyedévében kezdi meg az üzemelést. A beruházás eredményeként Békéscsabán 30 ezer tonna kapacitású komposztálót is építettek. Orosházán, Makón, Szentesen és Szeghalmon új átrakó állomásokat; Dévaványán, Gyulán, Makón, Mezőhegyesen, Orosházán, Szeghalmon és Vésztőn új hulladékudvarokat hoztak létre.

A lakosságnál és vállalatoknál több mint 154 ezer darab szelektív hulladékgyűjtő edényt és 30 ezer darab komposztáló edényt helyeznek ki.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: