fbpx

Az új kukák tudják, hogy kihez és hova tartoznak

November 2-án, hétfőn kezdik az új hulladékgyűjtő edényzeteket kiosztani Hódmezővásárhelyen. Nem mindegy, hogy melyikbe mit teszünk, sőt, azt is tudják, hogy mekkorák, kihez és hova tartoznak. Mutatjuk a tudnivalókat – írja a promenad.hu.

Kovács Pált, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. ügyvezetőjét kértük arra, hogy ismertesse az új hulladékgyűjtő edényzeteket és az azzal kapcsolatos hasznos információkat.

A vegyes hulladék gyűjtőedényzet színe egyszínű zöld. Ebbe bármi kerülhet. Chippel ellátott, ez alapján történik a számlázás. Csak ezután kell fizetnünk! Egy ürítés díja változatlan a korábbiakhoz képest: bruttó 328 Forint. A félig üres kuka ürítése is egynek számít (célszerű megvárni, míg teli lesz). A cél, hogy minél kevesebbszer, de legalább kétszer ürítsék egy hónapban ezt a kukát (ennyit ugyanis mindenképpen kiszámláz a szolgáltató). Szállítása a tervek szerint ugyanazokon a napokon történik, mint eddig. Ha ebbe a kukába olyan kerül, ami egyébként a szelektívbe való (például petpalack), azért nem jár büntetés (ha a szelektívbe kerül olyan, ami nem oda való, azért igen).

A szelektív hulladék gyűjtőedényzet színe zöld, sárga tetővel. Ide kerülhet a papír, műanyag, petpalack, fém. Chippel ellátott ez is (azért, hogy a szelektív gyűjtési szokások változását nyomon tudják követni), de szállításáért nem kell fizetni. Ezt kezdésként havonta ürítik, de idővel (ha igény lesz rá) sűríthetik.

A zöldhulladék gyűjtőedényzet színe: zöld, barna tetővel. Ebbe mehet a levágott fű, aljnövényzet, fanyesedék, stb. Birtoklása opcionális: nem kötelező kérni, de a zöldhulladékot csak akkor szállítják el, ha valaki rendelkezik ilyen kukával. Ha egyszerre annyi hulladék gyűlik össze valakinek, ami nem fér bele egy kukába, azt külön is elviszik, csak legyen kint maga a kuka is. Ürítése ingyenes, a menete az úgynevezett zöldnaptár szerint fog történni (márciustól októberig ez heti rendszerességet jelent).

A régi kukák sorsáról az ASA dönt. Az újakat 2016. január 1-jétől kell használni, addig a régiek érvényesek.

Az új kukák a zöldhulladék gyűjtőn kívül mind rendelkeznek egy fekete borítású „Hódmezővásárhely” chippel, ami tartalmazza az ingatlan címét, a szerződő fél nevét, valamint azt is, hogy mekkora az edényzet. A rögzítő csak roncsolás által távolítható el róluk – ezt a szolgáltató azonnal észreveszi. Eltulajdonítás esetén is meg tudják határozni, hogy kié a kuka.

Az új szemeteseket a jövő héttől szállítják ki a lakosoknak. Akiket nem találnak otthon, azok a város különböző pontjain vehetik át őket. Egy-egy kuka 0,45 négyzetmétert, azaz kevesebb, mint fél négyzetmétert foglal el.

Megyeri József

A cikk eredetiben itt olvasható: http://promenad.hu

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .