fbpx

Decemberre elkészülhet az újabb fővárosi hulladékválogatómű

Budapest Főváros Önkormányzata „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése” címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással, melynek részeként épül a X. kerületben „Nagy” Válogatómű előkészítő.
Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Csontos István a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési projekt előre haladása kapcsán tartott sajtóbejárást 2015. szeptember 29-én, a „Nagy” Válogatómű előkészítő területén.
A projekt elsődleges célja a fővárosban keletkező hulladék korszerűbb feldolgozása és az újrahasznosítás arányának további növelése a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével, valamint a lakosság környezettudatosságának növelése. A beruházás további célja, hogy a főváros hulladékgazdálkodási rendszere – a már bevezetésre került korábbi fejlesztésekre építve, pl. a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés – tovább fejlődjön a hosszú távú fenntarthatóság elősegítése érdekében. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A KEOP-1.1.1/B-10-11-2013-0002 azonosítószámú projekt megvalósításához az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával a Kohéziós Alapból biztosított támogatást, melynek összege 8,431 milliárd forint.
A beruházás szorosan kapcsolódik a korábbi, ugyancsak uniós forrás bevonásával sikeresen megvalósult fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetéséhez, hiszen a most megépülő létesítmények egy része – köztük a „Nagy” Válogatómű előkészítő – közvetlenül hozzájárul a szelektíven begyűjtött hulladékok feldolgozásához.
A több projektelemből álló beruházás egy új lomdaráló berendezés beszerzésével kezdődött meg 2014 év végén, mely a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (FHHM) területén, Rákospalotán kapott helyet. 2015 elején ugyancsak az FHHM területén a korábbi fémleválasztó berendezés cseréjével, korszerűsítésével folytatódott a beruházás megvalósítása.
2015 november végéig épül meg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ a XV. és XVIII. kerületben edukációs, hulladékudvar és újrahasználati központ funkciókkal.

A BUFA Kft. telephelyén kapcsolódó beruházásként létesített „BUFA” válogatómű 2014. december 29-i átadását követően megkezdte az üzemszerű válogatási munkát, 2 műszakban, műszakonként legalább 14 fogvatartottal. A X. kerület Ezüstfa – Besence utca sarkán létesülő „Nagy” Válogatómű előkészítő építése mérföldkőhöz érkezett. Mostanra az épületek szerkezetkész állapotban vannak és a belső munkálatok is megkezdődtek, melyet követően indulhat a próbaüzem.

A „Nagy” Válogatómű előkészítő feladata, hogy a keletkezés helyén már szelektíven gyűjtött és további utóválogatást igénylő papír, fém és műanyag frakciókat – gépi és kézi válogatással – feldolgozásra előkészítse. A beérkező hulladékok válogatását az újonnan épített nagy csarnokban, kettő gépsorokon végzik majd. A kézi válogatást végző személyzet számára fűtött kabinok kerülnek kialakításra. A feldolgozás a hulladékok fizikai jellemzői alapján történő gépi – főként mágnesezhető és nem mágnesezhető fémek – és kézi válogatást jelenti. A válogatási folyamat végén bálázott, térfogatcsökkentett formában kerülnek ki az előkészített hulladékok a válogatóműből. A már feldolgozható bálákat targoncával a csarnok közelében egy fedett bálatárolóba helyezik az elszállításig.
A telephelyen az üzemvitelhez szükséges egyéb, kiszolgáló létesítmények is kialakításra kerülnek, porta, iroda, a dolgozók szociális igényeit kielégítő öltöző-zuhanyzó. A Válogatóműben foglalkoztatott válogató, gépkezelő, karbantartó és adminisztratív személyzet létszáma műszakonként körülbelül 34-37 fő lesz.
A projektelem eredményeként:
– A főváros meglévő hulladékgazdálkodási rendszere új, korszerű technológiákkal egészül ki.
– A beruházásnak köszönhetően új munkahelyek létesülnek.
– A beruházás biztosítja a hulladékgazdálkodási rendszer hosszú távú fenntarthatóságát.
– Az utóválogatást igénylő szelektíven gyűjtött hulladékok zöme a projekt keretében kerül feldolgozásra.
Az újrahasznosítás növekedésével csökken az elsődleges nyersanyagok felhasználása.
– Az új eszközök és technológiák használata magasabb hatékonyságot eredményez.
A projektről bővebb információt a www.hasznoshulladek.hu és a www.budapest.hu oldalon olvashatnak.

Forrás: budapest.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .