fbpx

Kétszeresére nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége az észak-balatoni régióban

Kétszeresére nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége az észak-balatoni régióban az elmúlt két év alatt – tájékoztatta az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke csütörtökön az MTI-t.

Czaun János elmondta, hogy folyamatban van egy uniós pályázat megvalósítása, amelynek célja a társulás központi, királyszentistváni telephelyének bővítése és a hagyományos hulladékgyűjtés modernizálása, csaknem kétmilliárd forintból.
A társulás elnöke jelezte, hogy míg 2013-ban a területen keletkezett 120 ezer tonna kommunális hulladékból évi 2,5 ezer tonna volt szelektíven gyűjtött, addig mára ez a szám megközelítőleg 5 ezer tonna.
Közölte: 2011-ben 400 hulladékgyűjtő szigetet, majd 2013-ban további 90-et helyeztek ki. A társaság célja, hogy 2018-ig 30 ezer tonnára növekedjen a szeletíven gyűjtött hulladék mennyisége – tette hozzá.
Czaun János felidézte, hogy a hulladékkezelő elindításakor gondoskodni kellett a felhagyott hulladéklerakók sorsáról, a rekultiváció egy 3,5 milliárd forintos uniós pályázatból valósult meg. 2013-ban pedig a szelektív hulladékgyűjtést előmozdító, 3,2 milliárd forintos uniós pályázatnak köszönhetően új hulladékgyűjtő szigetek épültek, gépjárművekkel gazdagodott a társulás.  
Tájékoztatása szerint a 158 önkormányzatot tömörítő társulás részeként Tapolcán, Pápán és Ajkán egy-egy átrakóállomás és hulladékudvar, Balatonfüreden egy térségi komposztálóállomás, Veszprémben pedig egy térségi hulladékudvar működik.
Kitért arra, hogy a rendszer legmodernebb része a királyszentistváni hulladékkezelő-telep. Ez mechanikailag és biológiailag is kezeli ahulladékot, amelynek 35 százaléka kezelés után kerül a depóniára, 70 százaléka pedig hasznosítható anyagként kerül ki a telepről, ami országosan is kiemelkedő arány.       Czaun János megjegyezte: a társulás területén 120 ezer háztartásban 300 ezer lakos él. A nagyvárosokban a szelektív szigeteket már hetente kétszer kell üríteni, évente 80 ezer tonna lakossági hulladék gyűlik össze, ezen felül 5 ezer tonna szelektíven.
A társaság a házhoz menő szelektív gyűjtés jövőbeni bevezetését tervezi, amelytől a szelektív hulladékgyűjtés további évi 20 százalékos térhódítása várható – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: