fbpx

Környezetkímélő kukásautókkal bővíti gépparkját az FKF

Új, modern és környezetkímélő hulladékszállító járművekkel bővíti a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a gépparkját – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer eszközparkjának fejlesztése több mint 90 százalékban európai uniós finanszírozásból, mintegy 3,5 milliárd forintból októberre valósul meg. Ötvenegy tömörítős hulladékgyűjtő autót, tíz konténerszállító gépet, két fixplatós tehergépjárművet, valamint egy munkagépet szerez be a főváros, és egy útvonal-optimalizáló, szállításszervező informatikai programot is üzembe helyeznek – írták.
Az FKF közleménye szerint a társaság évente csaknem 620 ezer tonna hulladékot szállít el, a hulladékgyűjtő autók havonta átlagosan kétezer kilométert tesznek meg. A járművek között akad olyan, amely több mint húszéves és olyan is, amely csaknem félmillió kilométert futott. Az ötven legöregebb gép átlagéletkora 16,8 év, a legidősebb kukásautót pedig 1993 októberében helyezték üzembe – tették hozzá.
Az új gépek EURO 6-os motorjának köszönhetően tovább csökken a zaj- és a füstkibocsátás, és az új járművek olyan szűk utcákba is be tudnak hajtani, ahová eddig nem. Az új hulladékgyűjtő járművek megfelelnek a legszigorúbb uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak is – hangsúlyozták.
A környezetterhelés csökkentését egy központi digitális térképre épülő járattervező, útvonal-optimalizáló és szállításszervező rendszer üzembe helyezésével is elősegítik. A modern irányítási rendszernek köszönhetően ugyanis a járművek útvonala könnyebben igazítható a napi igényekhez, így az autók kevesebb időt töltenek majd az utakon – emelték ki.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: