fbpx

Nyolcvanhat dél-alföldi település hulladékgazdálkodási rendszerét korszerűsítik uniós támogatással

Nyolcvanhat dél-alföldi település hulladékgazdálkodási rendszerét korszerűsítik 15,185 milliárd forintból uniós támogatással – közölte Sütő Mária Márta, a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) létrehozását célzó önkormányzati társulás munkatársa csütörtökön Makón.

A 390 ezer embert érintő projekt elsődleges célja a lerakókba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése, valamint az újrahasználat és az újrahasznosítás arányának növelése a régióban – mondta a szakember a leendő makói átrakóállomás helyén tartott sajtótájékoztatón.

Az érintett településeken legkésőbb jövő januártól elindul a házhoz menő szelektív gyűjtés. Minden kertes-, illetve társasházhoz új hulladékgyűjtő edények kerülnek, melyekbe a tiszta csomagolási hulladék, papír, műanyag palackok kerülnek majd. Ősztől a kertes házaknál a zöldhulladékot pedig komposztálóedényekbe gyűjtik majd – tudatta a társulás munkatársa.

Új hulladékudvart hoznak létre Dévaványán, Gyulán, Makón, Mezőhegyesen, Orosházán, Szeghalmon és Vésztőn, a már üzemelő szentesi létesítményt pedig bekapcsolják a megújuló hulladékgazdálkodási rendszerbe. Ezeken a helyeken újrahasználati központok is nyílnak, ahol olyan tárgyak, használati eszközök – ruhaneműk, elektronikai eszközök – cserélhetnek gazdát, melyek a tulajdonos számára már nem képviselnek értéket, de más számára még felhasználhatók.

A szelektíven gyűjtött hulladékok további válogatására egy mechanikai és optikai technológiát is alkalmazó válogatómű épül a békéscsabai hulladéklerakó területén, ahol egy komposztáló üzemet is kialakítanak.
A projekt keretében 35 új kukásautót és más járműveket vásárolnak, Makó mellett Szentesen, Orosházán és Szeghalmon átrakó állomásokat alakítanak ki, ahonnan nyergesvontatók szállítják tovább a feldolgozásra kerülő hulladékot – foglalta össze a beruházás legfontosabb elemeit Sütő Mária Márta.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: