fbpx

Mi a helyzet a hulladék-hasznosítóval?

Az elmúlt napokban több elsietett és erősen félreérthető közlés, információ jelent meg a közösségi médiában egy új, városunk külterületén megvalósuló beruházásról. Ezeket kívánom az alábbiakban tisztázni és helyretenni. Dr. Szalay László polgármester közleménye
Tisztelt Dunaharaszti Lakosok! A szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékok begyűjtése komoly iparággá fejlődött az elmúlt évtizedben. Ennek a piacnak egyik jelentős szereplője a Loacker Holding Kft., amely 1993 óta foglalkozik hulladék-kezeléssel, 2006 óta pedig környezeti kármentesítéssel. A cég jelenlegi telephelye a Ferencvárosban van, közvetlenül a Duna partján, „bezárva” azonban a folyó és a vasút közé, ezért nem tud terjeszkedni. Mivel a szelektív hulladékok begyűjtése egyre sikeresebb a lakosság körében, a cég bővítést tervez, amit a jelenlegi telephelyen nem tud megvalósítani. Dunaharasztira költöznek, itt építik fel új telephelyüket, amely a Déli Ipartelepen, az 51-es út túlsó oldalán, a lakóövezetektől 1000 méterre, biztonságos távolságra valósul meg.
Miért jó ez a városnak?
Munkahelyteremtés. A cég jelenlegi telephelyén kb. százan dolgoznak, közülük nem fogja mindenki vállalni a hosszabb utazást, az üres helyeket harasztiakkal töltik fel. Mivel a hulladékok kezelése különösebb szakértelmet nem igényel, ezért itt sok, képzetlen munkakereső is elhelyezkedhet.
Adóbevételek. A cég működéséből évente kb. 40 millió forint közvetlen bevétele származik a városnak (építmény-, iparűzési-, gépjárműadók).
Előnyös lehetőség a saját hulladékunk átadására. Mivel a cég ide települ, egy esetleges együttműködési megállapodás eredményeként a Dunaharasztin összegyűjtött szelektív hulladék elszállítása sokkal olcsóbb lesz a városnak, a szállítási útvonal lerövidülése miatt.
Jár-e a beruházás bármiféle (környezeti, egészségre gyakorolt) kárral?
Nem. A telephelyen elsősorban a szelektíven összegyűjtött hulladék – azok közül isjellemzően a fémhulladék és elektronikai hulladék – tárolása, szétválogatása, továbbszállításra előkészítése történik. A hulladékkezelés zárt térben valósul meg, erre a célra több ezer négyzetméteren csarnok épül, a hulladék így nem szennyezi a levegőt. Ahogy a talajt és a talajvizet sem, mert a munkaterület a legszigorúbb környezetvédelmi előírások szerint lesz leburkolva. A beruházó elvégeztette a környezeti hatástanulmányokat, ezek előírásainak megfelelően jelentős területen fásítást és egyéb növények telepítését végzi majd el. A szakhatóságok természetesen mind ezt, mind a későbbi működést rendszeresen ellenőrizni fogják. A veszélyes hulladékok ártalmatlanítása nem itt történik majd, azokat elszállítják, majd máshol megsemmisítik. A cég által generált teherforgalom nem olyan jelentős, hogy különösebb hatást gyakorolna, zaj- és szaghatás a telephely környékén nem keletkezik.
Olyan, 2 milliárd forint értékű beruházásról van tehát szó, amely a város számára kézzelfogható előnyökkel jár már a működés megkezdésétől kezdve, miközben eleget tesz a legszigorúbb, európai uniós környezetvédelmi előírásoknak is. Nem tartom ugyanakkor célravezetőnek a beruházás elleni hangulatkeltést, mert légből kapott állításokra támaszkodik és önös érdekeket szolgál.

Dr. Szalay László polgármester

Forrás: http://www.dunaharaszti.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .