fbpx

Kaotikus az építési hulladék elhelyezése Borsodban

Erről beszélt közös sajtótájékoztatóján Jámbor Márk a Jobbik megyei, és Szabó Gergely, a párt hejőszalontai önkormányzati képviselője azok után, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben a tavalyi év végére mindössze három építési hulladék lerakására alkalmas hely maradt. Ez szerintük illegális hulladékelhelyezésre ösztönzi nemcsak a magánszemélyeket, de az önkormányzatokat is – írja az alfahir.hu.

Komplett járások szintjén sem megoldott az építési törmelék elhelyezése. Jó példa erre Mezőkövesd, ahol 2014-ig volt lehetőség inert hulladék elhelyezésére, ami megszűnt, így ma a legközelebbi lerakó Egerben és Hejőpapin érhető el – mondta Jámbor Márk. A képviselő úgy véli, mindez egy egyszerű lakásfelújítás esetén is több 10 ezer forint plusz költséget jelent, hiszen a törmeléket jelentős távolságokra kell utaztatni. Ezt a költséget nemcsak a magánszemélyek, de az önkormányzatok is meg akarják spórolni, ezért sokan az illegális hulladéklerakást választják, megsértve ezzel a hulladékkezelés rendjét, illetve táptalajt adva a korrupciónak.
Szabó Gergely szerint az elmondottakra Hejőszalontán is van példa. Mint mondta, a településen olyan is előfordult, hogy erdő művelési ágú területet a polgármester engedélyével kezdtek el feltölteni építési hulladékkal, ami a környezetszennyezés mellett több milliós bírságot is jelentett az önkormányzatnak. Tekintettel arra, hogy a büntetés közvagyonból és nem az elkövető pénztárcájából került kifizetésre, továbbra is megfigyelhető a településen a szabálytalan – például útépítésből származó – hulladékelhelyezés sok esetben közmunkások bevonásával.
Közölte, a Jobbik minden ilyen esetben a hatóságokhoz fordul, sajnos azonban az ügyészség nem rendeltetésszerű jogértelmezése több esetben megmutatta, hogy az elkövetők felbátorodnak. Ilyen félresiklás történt például Dr. Görömbey Róbert tiszaújvárosi ügyésznél is, amikor azért nem állapított meg bűncselekményt, mert úgy gondolta, hogy a környezetvédelem jogkörével Anderkó József polgármester is rendelkezik – mondta a képviselő.
A cikk eredetiben itt olvasható: http://alfahir.hu
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: