fbpx

Megállították Orbánt: igyekszik segíteni

A miniszterelnök segítő szándékát fejezte ki szerdán Budapesten újságírók előtt az Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanításával kapcsolatban.

“Ha lesz jó hírem, elmegyek az Illatos útra helyszínbejárásra. Igyekszem segíteni” – mondta Orbán Viktor a IX. kerületi Illatos úti környezetszennyezésről.

A kormányfőt egy szoboravatási programja után Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője állította meg, a környezetszennyezésre utaló táblával a kezében. Az ellenzéki politikus arra kérte Orbán Viktort, intézkedjen annak érdekében, hogy a súlyos helyzet minél hamarabb megoldódjon.

A nap folyamán a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közölte: az Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére 1,18 milliárd forintos igényt terjeszt a kormány elé.

A Budapesti Vegyiművek telephelyén az évek során felhalmozott veszélyes hulladék környezeti kockázatának megszüntetése érdekében gyors és hatékony állami beavatkozásra van szükség – jelezte közleményében a minisztérium.

A helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében ezzel együtt szükség van arra is, hogy az érintett terület állami felelősségi körbe kerüljön. A kormány ezért megvizsgálja, hogy a felszámolási eljárást milyen módon lehet minél előbb lezárni, szükség esetén törvénymódosítással – hangsúlyozta az FM.

Előzőleg Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés ülésén napirend előtt bejelentette: főpolgármesterként a kormányhoz is fordul a probléma miatt, és a lakosságnak a főváros a saját mozgásterében minden támogatást megad. Közölte, felkéri Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőit, hogy tartsanak helyszíni szemlét az Illatos úti telepen.

Tarlós István ugyanakkor hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzatnak jogi felelőssége és feladata nincs az ügyben, így mozgástere sincs.

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által “okozott súlyos kockázatok miatt” korábban a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményezett az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást.

A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta, szerdán a Jobbik szakemberekből álló zöld kommandó felállítását javasolta, mert – mint írták – a kormány is elismerte, nem csak Ferencvárosban találni potenciálisan veszélyes területeket.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: