fbpx

Mi lesz a szeméttel?

Bevált a sárga kuka: a bajaiak szépen, külön gyűjtik a csomagolási szemetet a régi kukába való, biológiailag lebomlótól – írja a hetven9.hu.

A hulladék hatékonyabb újrahasznosítása, és a lerakókba kerülő szemét mennyiségének csökkentése volt a cél az úgynevezett sárga fedelű kukák bevezetésével. Így a korábban megszokott 1 kukás, és a házhoz menő, szelektív zsákos rendszer helyett 2 kukás gyűjtési mód indult el. Az ország több más városa után Baján februártól, ingyenesen vehette át a lakosság az új gyűjtőedényeket, azzal a kéréssel, hogy a szerves, vagyis lebomló hulladékot kizárólag a régi gyűjtőedényekbe helyezzék, az új, sárga fedelű kukába pedig csak a kiválogatott, csomagolási szemét kerüljön, úgy, mint műanyag, papír, fehér és színes üveg, illetve fém.

Fénykép1079

De vajon mi történik a szeméttel a sárga kuka után? A térség hulladékgazdálkodási szolgáltatója, az FBH-NP Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ad választ.

– A begyűjtést követően válogatósorra kerül a hulladék, amit aztán újrahasznosítanak – kezdi Agatics Roland.- Egy részét helyben, egy másik részét pedig műanyagipari feldolgozó rendszereken át. Felsorolni sem lehet, olyan sokféle műanyagipari termékről van szó: még szőlőkaró is készül ilyen eljárással. A sárga fedelű gyűjtőedények februári használata óta egyébként településenként eltérőek a tapasztalataink: sok helyről megfelelő összetételben kapjuk meg a hulladékot, máshonnan pedig még nem. Precízebben gyűjtenek ott az emberek, ahol már évek óta működött a házhoz menő rendszer, és több idő adódott a tudatformálásra. Baja is a jól gyűjtő települések közé tartozik.

– Épp most van folyamatban annak a jogszabályi kialakítása, hogy a lakosság pontosan milyen hulladékot dobhat az elkülönített kukákba, mert sokan félreértették, és csak egy többletkukának tekintik az újonnan kihelyezett szeméttárolókat. Ugyanúgy ömlesztve zúdítanak bele mindent, mint a régi kukákba. De ennek várhatóan szankciói lesznek, mivel a szolgáltatók a szelektív hulladékgyűjtést szeretnénk erősíteni, nem pedig azt, hogy minél nagyobb mennyiségű hulladékot termeljen a lakosság.

– Uniós irányelveket kell követnünk a szelektív hulladékgyűjtéskor, egyre több újítással, jövőre például már a zöld hulladékot is külön kell válogatni a háztartásokban. Mi, szolgáltatóként nem büntethetünk, de annyit megtehetünk, hogy ha valahol huzamosabb ideig nem megfelelő tartalommal találunk egy edényt, akkor nem visszük el – mondta Agatics Roland ügyvezető igazgató.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://hetven9.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: