fbpx

Aszódi: több megoldás is lehetséges a használt fűtőelemek elhelyezésére

Több lehetősége is van Magyarországnak, hogy megnyugtatóan rendezze a paksi atomerőműben keletkező hulladék, mint például a használt fűtőelemek elhelyezésével kapcsolatos problémát – mondta Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos hétfő este az M1 aktuális csatorna esti hírműsorában.

A kormánybiztos a használt fűtőelemekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “nagyon szerencsés helyzetben vagyunk”, mert több választási lehetősége is van az országnak.

Magyarországnak lehetősége van hazai átmeneti tárolásra, valamint a magyar-orosz államközi szerződés értelmében lehetősége van arra, hogy a fűtőelemeket visszaszállítsa Oroszországba, akár átmeneti tárolásra, akár pedig feldolgozásra – fűzte hozzá.

Aszódi Attila közölte: arra is lehetőség van, hogy egy harmadik országban dolgozzák fel a használt fűtőelemeket, ebben az esetben pedig azt követően kell gondoskodni az elhelyezésükről.

Megjegyezte, hogy az unióban direktíva szabályozza a fűtőelemek kezelését, és Magyarországnak még az idén ki kell dolgoznia és le kell adnia egy hulladékkezelési programot, amelyben meghatározzák azokat a szakmai alapvetéseket, amelyek irányadóak lesznek az elkövetkező években ebben a kérdésben.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: