fbpx

Rezsicsökkentés: 100 milliós veszteséget pótol ki a szombathelyi önkormányzat

És mindezt csak a hulladékszállításból. Kiderült, hogy nem lehet veszteség nélkül működtetni a nonprofit Szomhullt – írja a nyugat.hu.

105 millió 887 ezer forint. Ekkora veszteséggel zárta a tavalyi évet a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. A céget 2013 decemberében hozta létre az önkormányzat, mégpedig a rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvényi változás miatt. A törvény szerint a hulladékszállítást csak nonprofit cég végezheti, ami azt jelenti, hogy a tulajdonos nem vehet ki belőle nyereséget és a forrásokat vissza kell forgatni a tevékenységbe.

A tényleges munkát továbbra is a SZOVA végzi

Mivel korábban a SZOVA egyik üzemegysége végezte a hulladékszállítást és a hulladékgazdálkodást, lépni kellett, hiszen a SZOVA városi vagyonhasznosítóként profitorientált vállalkozás. Ezt úgy oldották meg, hogy létrehozták a Szomhullt, de a tényleges munkát alvállalkozóként a SZOVA végzi továbbra is.

Mindez okozott már érdekes helyzeteket, tavaly januárban például azzal szembesült olvasónk, hogy a sokat emlegetett rezsicsökkentés ellenére többet kell fizetnie a hulladékszállításért. Tavaly év végére az is kiderült, hogy a Szomhull nem csak veszteséggel tud működni, ami nehéz helyzetbe hozta a SZOVÁ-t is, hiszen nem kapta meg az alvállalkozói munkákért járó pénzt.

A Szomhull és a SZOVA megmentése érdekében az önkormányzat tavaly decemberben 100 milliós tagi kölcsönt adott a Szomhull-nak, és ezzel átmenetileg konszolidálták a helyzetet.

Csak úgy nyeli a pénzt

Most viszont kiderült, hogy a Szomhull így is 105,88 milliós veszteséggel zárt, a csütörtöki városi közgyűlésen foglalkoznak majd ezzel. De a megoldás már megvan, legalábbis az előterjesztés szerint. A Szomhull még tavaly nyújtott be 86 milliós támogatási kérelmet a a Földművelésügyi Minisztériumhoz, és ezt meg is kapta. Viszont az idén vissza kellene fizetniük a 100 milliós tagi kölcsönt.

Ezért az önkormányzat várhatóan úgy dönt, hogy a tavaly év végi veszteség pótlására felajánlja ezt a 100 milliót, amit így a Szomhull-nak nem kell visszafizetnie, és a minisztériumtól érkező 86 millió segítségével rendbe is tudják tenni a gazdálkodást. De ehhez az önkormányzatnak hozzá kell tennie a még hiányzó 5,88 milliót.

Összegezve: A Szomhull úgy tudja rendbe tenni a pénzügyeit, hogy nem adja vissza a várostól kapott 100 milliós hitelt, sőt, a város ehhez hozzátesz még 5,88 milliót. Plusz a Szomhull felhasználja a minisztérium egyszeri, 86 milliós támogatását is.

Ez az igazi rezsicsökkentés.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.nyugat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: