fbpx

Komposztálás másképpen

Varga Márton ZeKo névre keresztelt, zeolit anyagot is tartalmazó komposztálóját láthatjátok április 9. és 16. között az Egymű Galériában Miskolcon – írja a design.hu.

ZeKo – zeolitos komposztáló – tervező: Marceramic, Varga Márton (modell: Botond Tóth) – Fotó: Anita Boldog

A ZeKo kül- és beltérben is használható komposztáló edény. Megoldást nyújt a konyhában keletkező lebomló, szerves hulladékok szelektív gyűjtésére és az abban történő komposztálásra.
A ZeKo zeolit tartalmú anyagának köszönhetően a falak légáteresztő képessége megnő, így a zárt edényekben is akadálymentesen komposztálhatjuk a szerves hulladékot. Az edényben keletkezett gázok kellemetlen szagát a zeolit megköti, megakadályozza a hulladék erjedést, a penész és a gombák kialakulását a természetes oxidációs folyamat során.

ZeKo – zeolitos komposztáló – tervező: Marceramic, Varga Márton – Fotó: Anita Boldog

A három egymásra helyezhető edényben a hasznos lebontó mikroorganizmusoknak köszönhetően folyamatos a komposztképződés. A felaprított szerves hulladékok bomlási ideje során vizet veszítenek, ezáltal térfogatuk összemegy. Így edényünk lassabban telik meg.
Amikor tel lesz, kicseréljük az oszlop alsó edényére. Miután a ZeKo mindhárom edénye megtelt, a legelső edényből kiüríthetjük érett komposztunkat. A keletkezett komposzttal növényeink tápanyag utánpótlását biztosíthatjuk az erkélyen létrehozott fűszerkertben vagy a hozzánk közeli zöldövezetekben.
A komposztáló Varga Márton diplomamunkája volt a MOME-n 2014-ben (témavezető: Kádasi Éva).

A cikk eredetiben itt olvasható:http://design.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: