fbpx

Hulladékkezelő központ Tatabányán

A térség és a megye egyik legnagyobb beruházása valósul meg Tatabányán. A helyszínt Schmidt Csaba polgármester járta be.

A Dubnik-völgyben közel 10 milliárd forintból épül meg a 79 települést összefogó Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás hulladékkezelési központja, továbbá új hulladékudvart alakítanak ki a Búzavirág utcában és bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is.

Az összesen 79 települést érintő, a szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztésére irányuló projekt  teljes költsége 17 milliárd forint, amelyet közel 92%-ban az Európai Unió finanszíroz, a fennmaradó 1,5 milliárd forintot pedig a magyar állami állja, így az érintett településeknek nem kell önrészt biztosítania.

A komplex hulladékgazdálkodási rendszer megfelel a jogszabályoknak, az EU-s irányelveknek, a szakmai előírásoknak, így alkalmas a Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye érintett településein keletkező hulladékok begyűjtésére, kezelésére, hasznosítására és ártalmatlanítására. A projekt megvalósításának elsődleges célja a környezetvédelem és a települések hosszú távú hulladékgazdálkodási problémáinak megoldása, ugyanakkor új munkahelyeket is teremt: 80-90 új munkahely jöhet létre, amelyből körülbelül 40 főt a tatabányai központban foglalkoztatnak majd.

A központ a jelenleg is üzemelő Dubnik-völgyi hulladéklerakó területén épül meg , részben zöldmezős beruházásként, részben a meglévő építmények bontása, illetve a széniszaptároló felszámolása után. Mintegy 2000 m²-es csarnok fogadja majd a lakossági, a közületi és az intézményi szelektív gyűjtésből származó hulladékot. A mechanikai előkezelőből és az utóválogatóból a bálázott hulladék újrahasznosítókhoz kerül. De épül új hulladéklerakó és egy komposztáló telep is.

A beruházás részeként a Búzavirág utcában új hulladékudvar létesül , ahol a lakosság által közvetlenül beszállított, vagy a szelektív lomtalanítási akciók során összegyűjtött, későbbi használatra alkalmas eszközöket (bútorok, elektromos, elektronikai berendezések, ruhaneműk) lehet majd biztonságosan, környezetet nem szennyező módon, ideiglenesen tárolni .

A megyeszékhelyen bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, és közel 900 darab házi komposztáló edényt bocsátanak a város családi házas övezeteiben élők rendelkezésére.. A lakóknak nem megvásárolniuk, hanem igényelniük kell az edényeket és vállalniuk, hogy öt éven keresztül komposztálnak háztartásukban.

A Dubnik-völgyi beruházás próbaüzeme 2015 nyarán kezdődhet el,  az üzemszerű működés 2016 januárjában indulhat meg.

A Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás a Környezet és Energia Operatív Program „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése” keretében 2011. április 30-án nyújtotta be a KEOP-1.1.1/2F/09-11-2011-0002 számú, a hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére vonatkozó pályázatát a Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatósághoz. A pozitív kormánydöntésről 2012. augusztus 6-án értesültek.

A tatabányai központ és a Búzavirág utcai hulladékudvar mellett számos Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyei településen épül mechanikai válogató, komposztáló telep, hulladékgyűjtő udvar; illetve összesen 75 szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítanak ki.

A hulladékgyűjtő udvarban a következő hulladékok gyűjthetők:
Hasznosítható hulladék: papír és karton, műanyag, fém, üveg, fa.
Nagydarabos hulladék: lom, használt autógumi abroncs
A lakosságnál keletkező veszélyes hulladék: savak, lúgok, oldószerek, növényvédő szerek, fénycsövek és egyéb higanytartalmú hulladékok, étolaj és zsír; veszélyes anyagokat tartalmazó festékek, tinták, ragasztók és gyanták, mosószerek, használt akkumulátorok és elemek, kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, építési, bontási hulladék; biológiailag lebomló zöldhulladék.
Egy lakostól alkalmanként a nem veszélyes hulladékokból korlátozás nélküli mennyiség vehető át, veszélyes hulladékból max. 100 kg, építési és bontási hulladékból max. 1000 kg vehető át.
A begyűjtött hulladék – a biológiailag lebomló hulladék kivételével – az átvétel időpontjától számított 1 éven túl a hulladékgyűjtő udvaron nem tartható. A biológiailag lebomló hulladékokat legfeljebb 1 hétig, zárt körülmények között lehet a hulladékgyűjtő udvaron tartani.

Forrás: http://tatabanya.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: