fbpx

Mindent beborít majd a kávékapszula, mert lusták vagyunk normálisan kávét főzni?

A felesleges szeméttermelés egyik kiváló példája a kapszulás kávé. A praktikus termék iszonyatos mennyiségű újrahasznosíthatatlan hulladékot termel. Megdöbbentő adattal szolgál a szemléletes példa, amely szerint 2013-ban már több mint 8 milliárd műanyag k-cup került a kukákba, ami 10,5-szer érné körbe az egyenlítőt – számol be a think.transindex.ro.

kcup

Foto: seriouseats.com

Eric Favre, a Nestlé egyik alkalmazottja 1976-ban jegyeztette be a szabadalmat, ami egészen 2012-ig maradt a tulajdonukban. Ezt követően Európában több konkurens cég is felbukkant az egyre nagyobb üzletnek bizonyuló kapszula piacon, az Egyesült Államokban pedig a Green Mountain Coffee által forgalmazott, hasonló elven működő Keurig gépek uralkodnak.

A kávékapszulák több szempontból is roppant praktikusak, sikerük mögött egyszerű életmódbeli tények állnak. Egy mozdulattal, pillanatok alatt hozzájuthatunk a jó minőségű kávéhoz, ami az egyre inkább szünet nélkül telő napi teendők között igen csábító megoldás, ráadásul a koffein tartja bennünk a lelket ennek kivitelezéséhez. Tehát időt és energiát biztosan spórolunk a használatával. Ezen kívül az egy családon, vagy irodán belüli eltérő ízlésekből, különböző napirendből adódó problémákat is megoldja, nem kell alkalmazkodni, hideg, állott kávét inni. A kapszula pedig a zaccot is magában tartja, nem kell a rossz minőségű és ízű instant löttyöket inni – csupa előny. Vannak azonban hátrányai, amikbe valószínűleg nem is gondolunk bele vásárláskor. Egyrészt sokkal drágább, mint a hagyományos őrölt kávé nagyobb kiszerelésben, másrészt a földünk hulladékmennyiségét növeljük minden egyes használatkor.

A k-cupok csupán 5 százaléka készül újrahasznosítható anyagokból, a túlnyomó azonban többsége bár több újrahasznosítható elemből áll, ezeket előbb szét kellene választani az újbóli felhasználáshoz – ráadásul ehhez a folyamathoz túl kis méretűnek is bizonyulnak.

Habár több cég is kapcsolatban áll a TerraCycle céggel, amely megfelelő megoldást kínál az újrahasznosítható kapszulák gyártására, az Egyesült Államokat uraló Keruig még nem lépett ebbe az irányba. Többször használható kapszulát viszont már készít, azonban ez tisztítással jár, így a termék legnagyobb előnyét, az időspórolást üti ki.

Mike Hachey egy Keruig kapszulás kávéfőző megvásárlása után döntött úgy, hogy fel kell hívni a fogyasztók figyelmét az egyszerhasználatos műanyag cup-ok veszélyére. Januárban egy 2,5 perces rövidfilmet forgatott, Kill The K-Cup címmel. A filmecske egy Godzillaként az emberiségre támadó szörnyeteget ábrázol, amely ilyen műanyag, feleslegesen létező cup-halmazból áll. Ez a hasonlat talán egy kicsit szájbarágós, talán volna fontosabb téma is a környezetszennyezés terén, amire fel kellene hívni a vásárlók figyelmét, de mindenképpen nagyon hasznos kezdeményezés. A horror műfaj felhasználása egy környezetvédelmi probléma bemutatására szintén jó húzás. Érzékletesebben, töményebben és konkrétabban mutatja be, hogy komoly okunk a félelemre, mint egy ezredik szimpla figyelemfelhívó reklámnak.

A kényelmes életért a bolygó fog felelni, ha tovább hajigáljuk a k-cupokat – és még sok egyebet – a szemeteseinkbe ahelyett, hogy pár perccel több időt ráfordítva hagyományos kávéfőzőt használnánk. És mindenki legnagyobb örömére hamarosan megjelennek a tea-cupok is. A tea szerelmeseinek kényelméről sem szabad megfeledkezni.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://think.transindex.ro

Facebook Comments

One thought on “Mindent beborít majd a kávékapszula, mert lusták vagyunk normálisan kávét főzni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: