fbpx

Ne csak a könyveidet válogasd! – a szelektív hulladékgyűjtésre fókuszál a komlói könyvtár

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás vette kezdetét a komlói könyvtárban. Az Európai Unió támogatásával fejlesztik az intézmény infrastruktúráját, ezután programsorozat keretében ismertetik meg a város lakóival a környezettudatos szemléletmódban rejlő lehetőségeket. A projekt keretében február 5-én szervezik meg a szelektív hulladékgyűjtés napját, amelyre elsősorban az általános iskolásokat várják.

A délben kezdődő rendezvényen a résztvevők előadást hallanak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és praktikus, a mindennapi életbe is könnyen beépíthető megoldásokat sajátítanak el. Ezután kvízkérdések megválaszolásával és teszt kitöltésével teszik próbára az újonnan megszerzett tudásukat. A későbbiekben Al Gore, a volt amerikai alelnök közreműködésével készült, Kellemetlen igazság című filmet tekintik meg, majd környezetbarát szatyorfestéssel, hulladékból tárgyak készítésével foglalkoznak.

A közeljövőben megrendezésre kerülő ivóvíz és villamos energia napja, Bringa rally, fenntarthatósági kiállítás mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a város lakosainak gondolkodásmódját megváltoztassa. A “Környezettudatos könyvtár a fenntarthatóbb életmódért Komlón” elnevezésű projekt a könyvtár intézményét is érinti. Újonnan beszerzett szelektív gyűjtőedényeket helyeztek ki szerte az épületben, melyeket a műanyag palackok összenyomására szolgáló prések egészítenek ki. Az újrahasznosítható anyagok gyűjtése mellett vállalták, hogy az egy év alatt termelődő hulladék mennyiségét az ötödével fogják csökkenteni.

Tavasszal egy 10 köbméteres tartályt helyeznek el a könyvtár udvarába, mely az esővizet hivatott összegyűjteni és megtisztítani. A belső terek világítását is korszerűsítik. A régi világítótesteket energiatakarékos égők cserélik fel, valamint tíz kölcsönözhető kerékpár áll majd a könyvtárhasználók rendelkezésére a környezetbarát közlekedés népszerűsítésére.

További információt a programokkal és a beruházásokkal kapcsolatban a www.zold-konyvtar.hu oldalon találnak, vagy az info@zold-konyvtar.hu címen kérhetnek.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .