Hulladékból ruhát? – Tiszta városok mozgalom Budapesten

Előző héten a szaunázáson kívül a farsang volt a fő téma a Juventus rádió Radio Tours műsorában Dr. Kiss Róbert Richard, Prima Primissima díjas újságíró vezetésével. Ezen a héten a műsor második felében környezetvédelmi utazásokról hallhatunk a Pulitzer-díjas írótól – írja a kozepsuli.hu.

A farsangnem csak a féktelen mulatozás, hanem a környezetünk megóvásának az időszaka is. Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Pozsonyban és Budapesten is rendeznek Tiszta városok napot.

A rendezvény az egyetemes környezeti értékek védelmére hívja fel a figyelmet. Elsődleges célcsoport 14-29 év közöttiek, de természetesen BÁRKI tehet a környezetért. A mozgalomhoz bárkinek lehet csatlakozni, a feltétel csak annyi, hogy kicsit környezettudatosabban éljünk. Legalább ne szemeteljünk az utcán, gyűjtsük szelektíven a hulladékot.

Japánban alig van szemetes, mégis szuper tiszta minden. Miért? Az emberek kis zacskóban gyűjtik a szemetet, és viszik magukkal addig, míg el nem érnek egy kukához. Jó pár európai városban nehezen képzelhető el, hogy bárki is sétáltatná a hulladékot. A fejlődés természetesen nálunk is megfigyelhető már a környezettudatosabb életforma követésében.

A Tiszta városok mozgalom keretein belül a résztvevőknek lehetőségük nyílik aHulladékruha tervezési pályázatra benevezni. A kiállítás egyik alapmotívuma a rendezvénynek.

A fiatalok 5 kategóriában tervezhetik a hulladékból készült ruhákat: fémből, fából, üvegből, papírból, műanyagból. A hulladékruha tervezés alapüzenete: Óvjuk a környezetet, mindent, amit lehet, hasznosítsunk újra! A hulladék nem szemét! A rendezvénysorozat összefogja a közép-európai fiatalságot, akik már tisztában vannak a környezetvédelem fontosságával, és sokat is tehetnek a Földért. A bemutatott ruhákat összegyűjtik és különböző európai városokban bemutatják egy-egy fotókiállítás keretein belül.

A tárlat a Than Károly Ökoiskolában lesz megtekinthető, január 22-én, csütörtökön.

A furcsa mozgalom Közép-Európából indult útjára. Budapesten lesz a Tiszta városok sorozat záró rendezvénye. A szórakozás mellett hasznos tudnivalók is várják a fiatalokat, akiket foglalkoztat a környezetvédelem.  A látogatók a fővárosi hulladékgazdálkodásról is sok dolgot megtudhatnak. Ha odafigyelünk környezetünkre, sok mindent el lehet érni, ezt szem előtt kell tartani.

A legkreatívabbak hulladékba csomagolják magukat, tárgyakat csinálnak hulladékokból, és ugye hulladékruhákat is készítenek, mint azt már említettük. Nem is hinné az ember, hogy egészen hordható, mesés alkotások születnek itt. Vannak kukaruhák, estélyi ruhák, szoknyák, felsők, öltönyök. Lesznek olyan ruhák is, amelyek kidobott farmeranyagokból készülnek. A legutóbbi tiszta városok napon a külföldiek is érdeklődtek az iránt hol lehet ilyen izgalmas és divatos ruhákat venni.

A résztvevőket hulladékkal kapcsolatos totó, vetélkedő várja, és a környezetvédelem királyai és királynői is lehetnek.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://kozepsuli.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: