fbpx

A hulladékkezelés vesztesége miatt átszervezik a városüzemeltetést Oroszlányban

A városüzemeltetés ellátását veszélyezteti Oroszlányban, hogy az önkormányzat hulladékkezelést is ellátó cége, az OKÖ Zrt-nek évente 194 millió forintos vesztesége származik a szemétkezelésből, ezért a város új társaságba szervezi át a városüzemeltetést – tájékoztatta a polgármester szerdán az MTI-t.

    Lazók Zoltán (MSZP-DK-EGYÜTT) elmondta, a parkfenntartás, az útkezelés és a téli útüzemeltetés ellátásában hosszú távon problémát okozhat, ha az önkormányzat nem választja el a veszteséget termelő üzletágat a város élhetőségét biztosító tevékenységektől.
    A hulladékkezelés úgy került a város tulajdonába, hogy a korábbi önkormányzat 576 millió forint állami támogatásból 2013 nyarán megvásárolta a tevékenységet végző Remondis Kft. többségi tulajdonát.
    A hulladéklerakó viszont 2014 elején megtelt, a Remondis még 2011-ben adott be kérelmet a bővítésre, de két év alatt nem kapott környezetvédelmi engedélyt a beruházásra – emlékeztetett a polgármester.
    Lazók Zoltán elmondta, az OKÖ Zrt. ellátási területén, Oroszlányban és 27 kisebb településen évente 22 ezer tonna hulladék képződik. A begyűjtött hulladékot jelenleg teherautókkal naponta a 70 kilométerre lévő polgárdi lerakóra szállítják. Csak a szállítási távolság miatti költségnövekedés évente közel ötven millió forint.
    A polgármester tájékoztatása szerint évente további 51 millió forintos veszteséget okoz a rezsicsökkentés miatti bevételkiesés, valamint 95 millió forinttal növeli a kiadásokat a hulladéklerakási járulék növekedése.
    Az ellátási körzethez tartozó települések díjai a 2010. évi árszinten vannak, ez számukra kedvező, mivel a közszolgáltatást az OKÖ ZRt. ellátja, közben a gazdaságtalan működésből eredő költségek tulajdonosként csak Oroszlányt terhelik.
    A hulladéklerakó bővítésére készült tervekben 200 millió forintos kivitelezési költséggel számoltak, amelyet az önkormányzatnak kellene finanszíroznia. A jelenlegi díjszerkezet mellett soha nem térülne meg a beruházás, illetve az ellátási körzet kicsi ahhoz, hogy legalább nullszaldós legyen a működés – mutatott rá Lazók Zoltán.
    A polgármester úgy vélte, a bővítéshez nem számíthatnak központi támogatásra, mert a kormánynak feltehetőleg nem érdeke, hogy az áttételesen a tulajdonában lévő tatabányai lerakótól 20 kilométerre egy hasonló hulladékkezelő művet támogasson.
    A város vezetője szerint a két társaság különválasztása után meg kell vizsgálni a csak hulladékkezelést végző OKÖ Zrt. értékesítésének lehetőségét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltatónak, vagy VERTIKÁL Nonprofit Zrt-nek.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: