fbpx

Szinte teljesen lebomlik a gombafonal-drón

A 21. század nagy kihívásai közé tartozik az emberek által előállított szemét kezelése. Ezt a problémát egyáltalán nem növeli egy érdekes vázzal rendelkező, repülni képes drón – írja a ma.hu.

Forrás: CNASA/Ames

Egyre terjed a drónok használata, és most ne csak a katonai alkalmazásban álló repülő eszközökre gondoljunk: a világ szerencsésebbik felén a modell méretű hobbirepülők és -helikopterek reptetése közkedvelt szórakozási formának számít. De mi lesz azokkal a pilóta nélküli repülő eszközökkel, melyek valamilyen okból kifolyólag túlságosan messzire sodródtak irányítójuktól? Jelüket és energiájukat vesztve nyilvánvalóan leesnek valahova – de hogy hova, az gyakran örökre rejtve marad tulajdonosuk előtt.

Ám ez környezeti terheléssel jár: a műanyaggal gazdagon ellátott eszközök lebomlása hosszas folyamat, ráadásul a bennük levő energiatároló – például üzemanyagtartály vagy akkumulátor – komoly környezetkárosító hatással bír. Ebből a szempontból még nem vizsgálták a drón-jelenséget – mostanáig.

A NASA Kaliforniában található Ames Kutatóközpontja nemrég létrehozta a biodrone névre keresztelt repülő eszközt, melynek váza micéliumból áll, azaz emberi tervezéssel megálmodott formájúra növesztett gombaszövetből, melynek gyakorlatilag semmilyen környezetkárosító jellemzője nincs. A micélium erősebb, mint amilyennek az ember a gombafonalakat gondolná, így habár közel sem lesz annyira tetszetős a drón, mint műanyag burkolattal bíró társai, azoknál jóval környezetbarátabb. Különösen annak ismeretében, hogy áramkörét ezüst nanorészecskékből álló tintából alkották meg, melyet biológiailag lebomló anyagokra is lehet nyomtatni.

Sajnos jelenleg még nem tökéletes az eszköz, hiszen a mozgást előidéző részei – motor, akkumulátor, rotorok – természetesen hagyományos módon lettek előállítva. Vagyis csupán a váz jelentette környezeti terhelést sikerült megszüntetni, az igazán veszélyes tényezőket még nem küszöbölték ki a kutatók.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.ma.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: