fbpx

Megtörtént a hulladékkezelő mű újabb ütemének átadása

Befejeződött a békéscsabai hulladéklerakó bővítése második ütemének B fejezete. A tavasszal kezdődött, 400 millió forintos beruházás során 500 ezer tonna szemét fogadására alkalmas területet alakítottak ki. Azt is megtudtuk, hogy a Debreceni Egyetemen fejlesztették ki annak az elektromos hajtású kommunális hulladékgyűjtő autónak a prototípusát, amelyet Békéscsabán tesztelnek.


Hanó Miklós: A 13 milliárdos régiós fejlesztés részeként 8 milliárd forintból valósul meg a válogatómű kialakítása (fotó: Ujházi György)

Szűcs Edit, a Debreceni Egyetem műszaki karának dékánja elmondta, hogy az elektromos autó kedden indult Békéscsabára, és féléves szemétszállítási ciklusban tesztelik. A prototípus előállítását 200 millió forinttal támogatta a békéscsabai TAPPE Kft. A támogatási keretből oldották meg a jármű tervezését, építését, de a fejlesztéshez szükséges műhely és az elektromos hajtású járművek tesztállomásának kiépítését is.

Az új kommunális hulladékgyűjtó autó jelentős megtakarítást hoz, a gázolaj évi 25 millió forintos kiadása helyett mindössze 4 millió forintos villamos energiával üzemeltethető. Az autó ára sorozatgyártás esetén csak néhány millió forinttal haladná meg egy hasonló diesel jármű árát, a befektetés tehát igen hamar megtérülne.

— A békéscsabai hulladéklerakó bővítése második ütemének B fejezete befejeződött. Tavasszal kezdődött a 400 millió forintos beruházás, amelynek során 500 ezer tonna szemét fogadására alkalmas, a legkorszerűbb technológiával készült, négyhektáros területet alakítottunk ki – közölte Gyurkó Csaba, a Tappe cégcsoport ügyvezetője, hozzátéve, hogy az elektromos hulladékgyűjtő autó, a hulladéklerakó és a most készülő válogatómű komplex fejlesztést jelent, de a későbbiekben tervezik egy biogáz hasznosító rendszer kiépítését is.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok megjegyezte, hogy Békéscsabán évente 30-32 ezer tonna hulladék képződik, a környező településekkel együtt 70 ezer tonna szemetet szállítanak ide. A korábban épített lerakó még egy évre való hulladékot tudott volna fogadni, tehát a szemétszállítás nem volt veszélyben.

– Mindemellett csökkenteni szeretnék a hulladék mennyiségét, ezért is örvendetes, hogy a mostani beruházás szomszédságában elkezdődött a válogatómű felépítése – jegyezte meg a tanácsnok.

Hanó Miklós, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester hozzátette, hogy a 13 milliárdos régiós fejlesztés részeként nyolcmilliárd forintból valósul meg a válogatómű kialakítása, amely a tervek szerint 2015 végén kezdheti meg működését.

— A válogatásának köszönhetően akár hetven százalékkal csökkenhet a lerakott hulladék mennyisége, ezzel jelentősen nő a most átadott lerakó élettartama és kapacitása is – hangsúlyozta az alpolgármester.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.csabaimerleg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: