fbpx

A szemétégetés világjelenség

Bár a szemét égetése világjelenség, a leggyakrabban mégis a fejlődő országokban fordul elő, ahol kevés a szemétlerakó-hely és a szemétégető – írja a fuggetlen.wordpress.com.

Ráadásul növekszik az elégetett szemét mennyisége is, mert az emberiség száma növekszik, és mert többet fogyasztunk világszerte. A szemét gyakran tartalmaz műanyagot és elektronikát.

Christine Wiedinmyer és szerzőtársai (Environmental Science & Technology) úgy becsülték fel az elégetett szemét mennyiségét, hogy összehasonlították a népességi adatokat az egy főre jutó hulladéktermeléssel és a hivatalos szemétlerakó-helyek jegyzékével. A becslések szerint az évente keletkezett 1,1 milliárd tonnányi vagyis az összes, a Földön keletkezett háztartási hulladék 41 százalékát nem szabályozott körülmények között égetik el.

A legtöbb hulladékot termelő országok nagy népsűrűségűek és az ipari fejlődés különböző fokán állnak: Kína, az Egyesült Államok, India, Japán, Brazília és Németország.

De a hulladéktól égetéssel megszabaduló országok népes, fejlődő országok: Kína, India, Brazília, Mexikó, Pakisztán és Törökország.

A fogyasztási mintákat elemezve becsléseket adtak a kutatók a tüzek szennyezőanyagainak típusáról és mennyiségéről is.

A globális szennyezőanyag-kibocsátásból 29 százalékot tesz ki a tüzek 2,5 mikronnál kisebb részecske-kibocsátása, 10 százalék higany és 40 százalék policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) emissziót írhatunk a tüzek számlájára. Ezek a szennyezőanyagok jelentősen károsítják az egészséget (csökkent tüdőfunkció, idegrendszeri rendellenességek, rák, szívroham).

“A következő lépésben meg fogjuk nézni, mi történik akkor, amikor ezek a szennyezőanyagok a légkörbe jutnak – hová szállítódnak a légtömegekkel, mely populációk a legérintettebbek” – mondja a kutató.

Forrás: http://www2.ucar.edu/atmosnews/news/12239/trash-burning-worldwide-significantly-worsens-air-pollution

A cikk eredetiben itt olvasható: http://fuggetlen.wordpress.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: