fbpx

A szemetelés mint a lélek betegsége

Korunkban általános látvány a szemét jelenléte úton-útfélen. Rövid írásunkban arra keressük a választ, hogy ezt mi okozhatja, és milyen hatással van az emberi pszichére a hulladék jelenléte.

A szemét megjelenése tipikusan a modern kor terméke, amely részben összefügg a műanyaggyártással, a csomagolás vég nélküli áradatával, aminek oka a megtévesztés, a megvásárlásra való csábítás. Ez csupán a probléma materiális oka, hiszen a hulladék biztonságos elhelyezésére is van lehetőség, így a szemetelés valódi okait máshol kell keresnünk.

Mit változtatott még meg a modern világ, miben volt más a tradicionális értékek alapján szerveződő társadalom? Az emberek lelkében történt a változás. A kommunista diktatúra lerombolt minden kohéziót a társadalomba, minden szolidaritást a társadalmi csoportok között (osztályharc), majd végül a társadalmi csoportokat is lerombolta.

Volt azonban ennek a pusztításnak egy láthatatlan szintje is, amely a lelkeket érte, az ott levő értékeket szőnyegbombázással semmisítették meg, úgy hogy az emberek jelentős része észre sem vette. A lerombolt, védelmet nyújtó értékek nélkül álló lelkekbe pedig akadály nélkül tudott befolyni a liberális áfium, amely az egoizmust, az önzést, a törtetést, a hedonizmust, és még hosszasan sorolható negatív tulajdonságokat hozott. Ebből kifolyólag az emberek jelentős része semmi felelősséget nem érez már a természete, a környezete iránt. Míg nagyapáink úgy tekintettek erre a világra, mint amit Istentől kaptunk, aminek a gazdái vagyunk, addig a ma embere csak a kihasználására törekszik, és zsarnokként bánik vele. Bogár László szavaival élve, a jó gazda gondosságával kell bánnunk minden értékünkkel, hogy még unokáink is egészségben élhessenek itt.

Meg kell még vizsgálnunk, hogy mit lehet tenni azokkal az emberekkel, akik nem akarják megérteni, hogy miként kell elhelyezni a szemetüket. Aki önmaga lelkében nem hordja a törvényt, annak kívülről kell bevinni oda azt a büntetés által. Természetesen itt a büntetést is jól kell érteni, ugyanis annak eredeti értelme pontosan a lélek jobbá tétele volt, nem pedig az államháztartási hiány pótlásának egy lehetősége. Platón szavaival: “Mindenki, aki másvalakitől jogos büntetést kap, az vagy megjavul, és így maga látja bűnhődése hasznát, vagy legalább például szolgál másoknak, akik e szenvedések láttán megrémülnek és jobb útra térnek. Akiknek a bűnhődés hasznára van, akár az istenektől, akár az emberektől származott a büntetés, azok orvosolható hibát követtek el, de ezek is csak fájdalom és szenvedés árán juthatnak ehhez a haszonhoz a földön csakúgy, mint az Alvilágban. Különben nem gyógyulnának ki az igazságtalanság betegségéből. Azok ellenben, akik iszonyú bűneik miatt gyógyíthatatlanok, csak intő például szolgálhatnak.”

Tehát nem a szemét összeszedése a megoldás, mert azzal még a probléma okát, a lélek betegségét nem orvosoltuk. A megoldás a felelősségre vonás, Orosz Mihály Zoltán szavaival élve, a norma felmutatása, és a büntetés kiszabása a lélek meggyógyítása érdekében.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://alfahir.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: