fbpx

Nem lesz hulladék Ljubljanában

Zéró hulladék stratégiát hirdetett meg Ljubljana vezetősége, alig két héttel az után, hogy az Európai Bizottság a szlovén fővárost választotta meg 2016-ra Európa Zöld Fővárosának.

A héten elfogadott környezetvédelmi stratégia célja a lakosság hulladéktermelésének jelentős visszaszorítása és az újrahasznosítás, illetve az újrafelhasználás népszerűsítése. A 2035-ös határidővel meghirdetett projekt várhatóan új munkahelyeket teremt és biztosítja az újrahasznosításra alkalmas nyersanyagforrásokat.

A terv meghirdetését részben az ösztönözte, hogy Ljubljanának nincs a városi szemétkezelés bevett módjának számító hulladékégetője. A szemétégető hiányát a város gyenge pontjai közé sorolták akkor is, amikor Ljubljana két héttel ezelőtt elnyerte az Európa Zöld Fővárosa 2016 címet.

A város azonban előnyt kovácsolt az égető hiányából, és hangoztatta, hogy azok a városok, amelyek a megtermelt hulladék 40-50 százalékát elégetik, nehezen fogják tudni tartani magukat az Európai Unió újrahasznosítási célkitűzéseihez.
Környezetvédők szerint amennyiben sikerül megvalósítani a kitűzött célokat, akkor Ljubljana válhat Európa első hulladékmentes fővárosává.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: