fbpx

Visonta új szelektív hulladékgyűjtő programmal köszöntötte a Föld Napját

A visontai Önkormányzat évente akár 40 tonna szelektív hulladék összegyűjtésére is alkalmas tároló edényzet megvásárlására nyert pályázatot az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság OHÜ-IFPR-2013-001 pályázati kiírásán.

A szelektív hulladékgyűjtő tárolóedények beszerzésére elnyert 3.602.000 Ft-ot 500 db 120 l-es hulladékgyűjtő edény beszerzésére fordították. A kukákat jelképesen a Föld Napján „helyezték üzembe”. A pályázati támogatással beszerzett tárolóedények a háztartásoknál keletkező hulladék szelektív gyűjtését teszik lehetővé. Az így gyűjtött hulladékot a hulladékszállítást végző közszolgáltató a kommunális hulladéktól elkülönítetten szállítja el. A szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével Önkormányzatunk nagyot lépett a környezettudatosság felé, hiszen a papír, a PET-palack, fém italos dobozok, üveg elkülönített gyűjtésével lehetővé vált a településen a keletkező feldolgozható hulladék elkülönített kezelése.

A visontai oktatási intézményekben kiemelt hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtéssel, környezet megóvásával kapcsolatos ismeretek átadására. A legközelebbi környezetvédelmi játékos oktatásra május 9-én kerül sor a TESZEDD program keretében – mondta el Szarvas László, Visonta polgármestere.

Miért kiemelten fontos Visonta számára a környezetvédelem, az ökoszemlélet?

–          A környezetvédelemnek nagyon fontos része a hulladékgazdálkodás, vagyis annak figyelembevétele, hogy nem minden hulladék szemét. Egyre több hulladékot termelünk. Az emberek gondolkodás nélkül a szemétbe dobják azokat a dolgokat, amelyeket haszontalannak tartanak. A szemét pedig egyre több, egyre nagyobb helyet foglal, és ha helytelenül tárolják, a szennyező anyagok leszivárognak belőle a talajba és a vizekbe. Nagyon fontos az újrahasznosítás, amely során a használhatatlannak tűnő dolgokból újra használható tárgyakat, eszközöket készítenek. A szelektív hulladékgyűjtő program bevezetésével a lakosság is azonosul, amit a 2014. márciusában rendezett közmeghallgatáson elhangzottak is alátámasztanak.

Az Önkormányzat külön konténert biztosít az inert hulladék gyűjtésére is, valamint a háztartások igénye szerint komposzt ládák kihelyezésére is sor kerül.

Az OHÜ által nyert pályázat lebonyolítását április 30-ig elvégeztük, de a program fenntartási időszakában – még 5 évig – folyamatosan szervezünk környezetvédelemmel kapcsolatos programokat.

Hogyan képzik, oktatják a gyerekek környezettudatosságát?

–          Iskolai sportnapok alkalmával játékos hulladékgyűjtés, TESZEDD programban való részvétel, község szintű hulladékgyűjtési „akció”.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://felelosszulokiskolaja.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: