fbpx

Kármentesítenék a régi fővárosi hulladéklerakót

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy a Cséry-telep kármentesítésének előkészítését – költségvetési finanszírozással – száz millió forint összköltséggel meg kívánja valósítani idén és 2015-ben. Ehhez nem kell önkormányzati forrás.A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat és a Vidékfejlesztési Minisztérium megköti a kármentesítés előkészítéséről szóló támogatási szerződést.

Budapest XVIII. kerületében, a Közdűlő utca – Nagykőrösi út -Kettős-Körös utca által határolt területen található a Cséry-telep, amelyen mintegy három millió köbméter hulladék van felhalmozva hatvan hektár területen.

A Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) tulajdonában lévő telep 1893 és az 1960-as évek között Budapest egyik legnagyobb hulladéklerakójaként működött, ahova teljesen ellenőrizetlenül, technológiai eljárás nélkül raktak le különböző kommunális-, közterületi- és ipari jellegű hulladékot. Az eddigi vizsgálat alapján a telep nagy része szennyezettnek minősül.

Az előterjesztésben olvashatóak szerint a talajvízállástól függően, a hulladékot alsó része érintkezik a talajvízzel, így folyamatos a szennyező anyagok “migrációja”. A szennyezet talajvíz már elérte a lakott terület határát.

Az előterjesztés szerint az előkészítés során egyebek mellett mintát vesznek a talajvízből, laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, lehatárolják a szennyezést, valamint elemzik a területhasznosítási lehetőségeket.
A támogatási szerződés megkötéséről szóló javaslatot 31 igen szavazat és egy ellenzéki képviselő tartózkodása mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: