fbpx

Essen, Ljubljana, Nijmegen, Oslo vagy Umea lesz Európa zöld fővárosa 2016-ban

A németországi Essen, a szlovén főváros, Ljubljana, a hollandiai Nijmegen, a norvég főváros, Oslo és a svédországi Umea került fel arra a végső szűkített listára, amelynek tagjai közül kikerül majd Európa 2016-os zöld fővárosa – jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön.

    A címet minden évben egy európai város viselheti, amely kiemelkedő, követendő teljesítményt ért el a környezeti fenntarthatóság területén. Idén először 100 ezer főben húzták meg a lakosság minimális határát, míg korábban csak a 200 ezer főnél népesebb települések pályázhattak.
    A 2016-os cím elnyeréséért összesen 12 város nyújtott be pályázatokat, amelyeket független szakértőkből álló zsűri értékelt. A vizsgált szempontok között volt mások mellett a klímaváltozás enyhítése és ahhoz való alkalmazkodás, a helyi közlekedés, a fenntartható földhasználatot alkalmazó városi zöld területek, a biodiverzitás, a levegőminőség, a zajszennyezés, a hulladékkezelés, valamint a víz- és energiagazdálkodás.
    Az öt finalista város képviselőinek június 23-án Európa idei zöld fővárosában, Koppenhágában kell bemutatniuk környezetvédelmi gyakorlatukat és terveiket. A győztes várost másnap hirdetik ki ünnepélyes keretek között.
    Az Európa zöld fővárosa címet 2010-es létrehozása óta hat városnak ítélték oda. Az alapítás évében a svéd főváros, Stockholm viselhette a címet, míg 2011-ben Hamburgnak, 2012-ben a spanyolországi (baszkföldi) Vitoria-Gasteiznek, 2013-ban Nantes-nak ítélték az elismerést. Idén Koppenhága viseli a címet, amely jövőre az angliai Bristolra száll.
    
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-366_en.htm?locale=en

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: