fbpx

A hulladéklerakók rekultivációja hamarosan kész

A szilárdhulladék-lerakó rekultivációs projekt célja, hogy csökkentse a régióban a hulladéklerakásra használt területek méretét, mérsékelje a lerakók jelentette környezeti kockázatot, óvja a felszíni és a felszín alatti vizeket és megelőzze a talaj szennyeződését. A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén a rekultiváció az Új Széchenyi Terv keretében 100%-os támogatás mellett több mint 5 milliárd forintból valósul meg. 

reku1

A Szilárdhulladék-lerakók rekultivációja a Heves megyei regionális hulladékgazdálkodási társulás területén című projekt négy megye (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok) területén található településeket érint.

A projekt keretében 36 önkormányzat tulajdonában lévő 38 lerakó esetében végzik el a szilárd-hulladék-lerakók rekultivációját. 3 lerakót teljesen felszámolnak, 35-nél pedig úgynevezett „helyben rekultivációt” végeznek: összesen több mint 782 000 m2 területen csaknem 3 775 000 m3 hulladékot rekultiválnak. A kiviteli tervek elkészítése és engedélyezése után a helyszíni munkálatok már 2012-ben elkezdődtek, és a terveknek megfelelő ütemben, szinte valamennyi helyszínen párhuzamosan haladnak.

25 lerakónál együtemű, végleges helyben történő rekultivációra kerül sor: Andornaktálya, Ároktő, Bodony, Bükkábrány, Csány, Ecséd, Eger, Egercsehi, Feldebrő, Hort, Kál, Kápolna, Kerecsend, Kompolt, Mátraballa, Noszvaj, Ostoros, Parád, Recsk, Sirok, Szarvaskő, Szirák, Taktaharkány1, Tarnaméra és Vanyarc.

Kétütemű rekultivációt 10 lerakó, Apc, Boldog, Eger, Erdőkürt, Hatvan, Jászfényszaru, Kálló, Kisköre, Tiszaújváros, Verpelét esetén végeznek. A projekt során az istenmezejei, a sajóhídvégi és a Taktaharkány2 hulladéklerakót teljesen felszámolják, vagyis a hulladék felszedése és elszállítása után a területet a tájba illesztik.

A kivitelezési munkák a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén tovább folynak, jelenleg a hátralévő munkák nagy részét a füvesítés, cserjésítés teszi ki. További hátralévő munkafázis még a környezetvédelmi felügyelőség által előírt depógáz-ártalmatlanító rendszer (gázkutak és fáklya) kiépítése. Várható még a rekultivált lerakók esetében az utógondozáshoz előírt monitoring kutak kiépítése, süllyedésmérő pontok beépítése.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb munkaterületen a nagytömegű földmunkák megtörténtek, a vegetációs réteg kialakítása és az utógondozáshoz, monitoringozáshoz szükséges munkafázisok vannak hátra.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.egriszin.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .