fbpx

Gombákkal a műanyagok ellen

Számos gombafaj létezik a földön, ami rendkívül jótékony hatású az emberiség javára. Gondoljunk a rákos betegségeket gátló fajokra, vagy akár a Csernobilban is megtalálható fajra, ami a sugárzást magába vonja.

Poliuretánt használunk manapság szinte minden elkészítésére. Könnyű belőle mindent előállítani és, ami alapkövetelmény: olcsó. Azonban van egy nagyon kellemetlen hátrány: nem bomlik le a természetben, csak több ezer év után. Nemrég felfedeztek egy gombafajt, ami úgy tűnik, könnyedén megemészti a műanyagot.

Pestalotiopsis microspora a faj latin neve. Az ecuadori őserdőkben honos gombafaj. Egy diákokból álló kutatócsoport fedezte fel létezését. A legérdekesebb felfedezés az volt, hogy képes anaerob körülmények között életben maradni a műanyag felületen, a műanyagot tápanyagként felhasználva.

Az ember által okozott pusztításokat az anyatermészet mindig helyreállítja…

Ez lehet az alternatív megoldás az oly sok problémát felvető kérdésre: mit kezdjünk a rengeteg műanyag hulladékkal?

A gombafaj hatékonyságának további kutatásaihoz évekre van szükség és bármennyire is jó megoldást eredményeznek majd a műanyag hulladék felszámolására, akkor is ott lesz az akadály:
Vajon lesz-e valakinek érdeke, hogy felhasználja majd?

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://tudnodkell.info

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: