fbpx

Egy Balaton-part, két szolgáltató

Balatonszabadi is belépett a siófoki hulladékgazdálkodási társulásba, így elhárult az akadálya annak, hogy a siófoki központú orvosi ügyeletben is tagok legyenek a többi városkörnyéki településhez hasonlóan – ezt Balázs Árpád siófoki polgármester jelentette be a városi képviselő-testület ülésén.

Amint megírtuk, a siófoki testület korábban úgy döntött: a város nem kíván közösködni olyan településsel az orvosi ügyelet terén, amelyik más területen más társulásban képzeli el a jövőjét. Ez Balatonszabadira vonatkozott, a megye legnagyobb faluja ugyanis nem a Siófok-központú, hanem a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társulásba lépett be, a két szervezet ráadásul perben is áll egymással. Emiatt Balatonszabadi mindez idáig nem tudott csatlakozni a siófoki ügyelethez, ám ennek ellenére a háromezer szabadi lakost is ellátták Siófokon.

– Balatonszabadi megváltoztatta korábbi álláspontját, aminek örülünk; mivel belépett a siófoki hulladékgazdálkodási társulásba, így nincs már akadálya annak, hogy szerződést kössünk az ügyeleti ellátásra is – mondta Balázs Árpád, hozzátéve: az ugyancsak nyugat-balatoni hulladékos társulási tag Tolna megyei Tamási is jelezte csatlakozási szándékát és más települések is érdeklődnek. Lapunk kérdésére a siófoki polgármester azt felelte: az állhat ennek a hátterében, hogy jó úton halad a somi térségi hulladéklerakóban tervezett 2,2 milliárd forintos fejlesztés.

– Akár még az év vége előtt megkezdődhet az új válogatómű építése és egy év múlva már üzemelhet – így Balázs Árpád. – Azok a települések, amelyek nem csatlakoztak a társuláshoz, képtelenek lesznek kigazdálkodni az emelkedő lerakási díjat. Minden előre tervező polgármesternek érdeke, hogy olyan együttműködéseket alakítson ki, amelyek a fenntartható rezsicsökkentés irányába hatnak. Ezért lépnek át és érdeklődnek olyanok is, akik eredetileg másokkal kívántak közösködni.

Európai színvonalú, lézervezérelte válogatómű létesül Somban, mely a vegyes hulladékból válogatja ki a továbbhasznosítható anyagokat. A közelmúltban egy siófoki konferencián hallottuk a szaktárca illetékesétől: ennek azért lesz jelentősége, mert 2016-ra fokozatosan a mostani háromezerről tizenkétezer forintra növelik a vegyes hulladék tonnánkénti lerakási adóját. Aki tehát csatlakozik az új projekthez – így a szakember –, az  a somi létesítményrendszerrel csökkenteni tudja a lerakott hulladék mennyiségét és ezáltal a fizetendő adót.

S ha a lakosság által fizetendő díj egységes is lesz a jövőben, nem mindegy, milyen költségei lesznek az immár önkormányzati többségi tulajdonú, lakossági szállítást végző szolgáltatóknak. A siófoki társulás által létrehozott Siókom Kft. – tudta meg lapunk – januártól konzorciumi partnerként az AVE Zöldfok Zrt.-vel kíván együttműködni az eszközök és a munkaerő tekintetében is. Az AVE Zöldfok Zrt. szétválása ezzel együtt okafogyottá vált, a zrt. kérte is a szétválás ügyében indított per megszüntetését. A Zöldfok szerepe januártól a közületi hulladékszállításra, a lerakók üzemeltetésre és egyéb gazdasági tevékenységeire korlátozódik, a lakossági hulladékszállításból kivonul. A társaság egyébként 2018-ig jogosult a somi és ordacsehi lerakók, valamint a balatonszentgyörgyi átrakó működtetésére.

A nyugat-balatoni társulás Pelso-kom Kft. névre keresztelte szolgáltatóját. Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester, társulási elnök kérdésünkre azt mondta: a nyírségi székhelyű Nyír-Flop Kft.-vel működnek együtt kezdetben, tőlük bérelve eszközöket, járműveket és igénybe veszik szakmai hozzáértésüket is azzal együtt, hogy a Pelso-kom a dolgozói nagy részét a környékből kívánja alkalmazni. – Pályázatot is benyújtottunk eszközök és gépjárművek beszerzésére, de arra is számítunk, hogy az eredeti uniós Ispa-program tulajdonosaiként a társulás hetvenegy önkormányzatának járó tizenhat járműhöz is hozzájutunk egyszer, ha máshogy nem, bírósági per útján – tette hozzá Lombár, akinek a Pelso-kom néhány héttel ezelőtti megalakításakor volt egy beszédes mondata, miszerint „a társult önkormányzatok számításai szerint a jövő évben még tudják veszteség nélkül működtetni az új, közös szolgáltató cégüket, de a folytatás bizonytalan”. Erre is rákérdeztünk, s a fenyvesi polgármester azt felelte: – Minden hazai szolgáltató számára bizonytalanságot jelent a jövőre már duplájára emelkedő lerakási járulék, vagy például olyan fizetendők, mint az útdíj, s a lakosonkénti száz forintos felügyeleti díj. Ezeket a lakossági díjban nem lehet érvényesíteni, így aligha van ma olyan, aki tisztán látja a jövőt. Ha csak nem a kelet-balatoniak a leendő válogatóművükkel.

Hová viszik a szabadiak szemetét?

Balatonszabadi csak a somi lerakófejlesztésre mondott igent, ezért lépett be a siófoki társulásba is, de tagja maradt a nyugat-balatoninak is – értesültünk. Azaz a szabadiak szemetét várhatóan a lengyeltóti székhelyű Pelso-kom szállítja majd januártól és nem a siófoki Siókom. Arra a kérdésre azonban, hogy ezek szerint a Pelso-kom a jóval közelebbi somi lerakóba szállítja-e a faluból a hulladékot, nem kaptunk konkrét feleletet. Azzal együtt, hogy információk szerint a Pelso-kom somi és ordacsehi lerakási árajánlatot is kért, Balatonszabadiban abban bíznak: a józan ész győz.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.sioport.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: