fbpx

A háztartási hulladék alapján is megfigyelhetnek bennünket

Hatvanhárom község vesz részt abban a hulladékgyűjtési projektben, amely 2014 nyarán indul a kerületben az Európai Unió támogatásával. A társulásnak, amely az egészet szervezi, saját autói, gyűjtőudvarai, szemétfeldolgozói lesznek.

A kezdeményezés környezetvédelmi vonzatát senki nem vonja kétségbe, az érintett lakosok csak attól tartanak, hogy a kukákra helyezett csipek alapján azonosítani lehet, mikor nincs hulladék a háztartásukban, vagyis nem tartózkodnak otthon. A Szelektív Hulladékgyűjtésért Nyitra Menti Társulás koordinátora, Robert Kandrák szerint az aggodalom felesleges, mert nagyon ügyeltek arra, hogy betartsák az adatvédelmi törvény előírásait. „Tény, hogy a honlapunkon közzétesszük, melyik háztartásban mennyi volt a szemét, de csak utólag, ezért ezekkel az adatokkal a betörők nem tudnak visszaélni” – mondta.

Az egyes háztartások már megkapták a különböző színű kukákat a papír, a műanyag és a biohulladék tárolására. Ezekben csip van, amelyet a szemétgyűjtő autók le tudnak olvasni és az összegyűjtött adatokat a társulás honlapján teszik közzé. „Az a célunk, hogy motiváljuk az embereket. Aki több hulladékot válogat szét, az kevesebb szemétdíjat fog fizetni” – mondta Róbert Kandrík.

Az összegyűjtött hulladékot Sarlókajszán (Lužianky) fogják újraválogatni, a komposztáló Vicsápapátiban lesz. Az itt előállított humuszt a községek zöldterületeinek trágyázására használják fel és eladásra is kínálják. A fahulladékkal az önkormányzati épületeket fűtik, az üveget pedig eladják. A szelektív hulladékgyűjtést az EU 10 millió euróval támogatja, a jövőben további települések is csatlakozhatnak az akcióhoz.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://ujszo.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: