fbpx

Januártól a Belügyminisztérium felügyeli a vízügyet

Január 1-jétől a Belügyminisztérium felügyeli a vízügyet, azaz megszűnik az az állapot, hogy a vízügyi kérdések részben a vidékfejlesztési, részben a belügyi tárcához tartoznak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Szakmapolitikai szempontok indokolják, hogy a vízügy és a vízgazdálkodás egy tárca, a kormány döntése értelmében a belügyi alá tartozzon – mondta Illés Zoltán.
    A kabinet arról is határozott, hogy – szintén figyelembe véve a szakmapolitikai szempontokat – a környezet- és természetvédelem érdekei, szempontjai, szakmai súlya, befolyása nem csökkenhet – tette hozzá.
    Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy szakmai kérdésekben továbbra is szoros kapcsolatban maradjon a VM és a BM. Utalt arra is, hogy a vidékfejlesztési tárcához tartozik majd továbbra is a vízgyűjtő-gazdálkodás, mert az szorosan összefügg a környezet- és természetvédelemmel. 
    Illés Zoltán közölte: a vízügyi szakterület áthelyezését a Belügyminisztériumhoz főként az indokolta, hogy a belügyi tárca végezte már eddig is az ár- és belvízvédelemmel, valamint a kárelhárítással összefüggő feladatokat, amelyekhez jelentős mértékben foglalkoztattak közmunkásokat. 
    Az államtitkár beszélt a vörösiszap-szennyezésről is. Elmondta, hogy a vörösiszapot 267 hektárról kellett legyalulni, és 1,091 millió köbméter szennyezett földet kellett elszállítani. Az állam 38,275 milliárd forintot fordított a károk elhárítására.
    Illés Zoltán elmondta: sikerült megoldani az abasári ivóvízbázis ügyét is. Másfél hónap megfeszített munkája árán két hete ismét van vezetékes ivóvize 2500 abasári lakosnak. A kormány 170 millió forintot biztosított a problémakezelésre. Százmillió forintból pedig Abasár végleges vízellátását kell megoldani.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: