fbpx

Megjelent a fémkereskedelmi törvény végrehajtási rendelete

Megjelent a szeptember közepén elfogadott és november 25-én hatályba lépett fémkereskedelmi törvény végrehajtási rendelete, amely egyebek mellett rögzíti, hogy mely fémeket lehet kizárólag engedéllyel vásárolni.

    A szerdai Magyar Közlönyben megjelent, csütörtöktől hatályos végrehajtási rendelet szerint csökkenteni lehet a fémkereskedők által fizetett tevékenységi biztosíték összegét, amennyiben a kereskedő korábbi tevékenysége során nem kapott bírságot.  
    A dokumentum szerint felismerésre alkalmas minden olyan fémanyag, amelynek eredeti funkciója felismerhető. A melléklet 28 ilyen anyagot sorol fel, de ezek közül csak 13 kereskedelméhez kell külön engedély, ilyen például a csatornafedél, az építőállvány és -zsalu, a kábel, a szobor, a gépjármű-alkatrész és a bálázott, préselt fémhulladék.
    Felismerésre alkalmas, de nem engedélyköteles fémhulladék például a kerékpár, a gépjármű bontási hulladéka, a kerítéselem és a konténer.
    Az engedélyköteles anyagokat fajtánként, egymástól elkülönítetten kell tárolni.
    A kormány fémkereskedelmi hatóságként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vámszervét jelöli ki. Ez adja ki a fémkereskedelmi engedélyt, amelyet helyszíni szemle előz meg, és állapítja meg a biztosíték összegét.
    A kereskedő által fizetendő biztosíték telephelyenként 5 millió forint, de több telephely esetén is legfeljebb 25 millió forint lehet. A határon átnyúló kereskedelemben 10 millió forint a biztosíték.
    Az a kereskedő, aki már két éve tevékenykedik, és ez idő alatt nem kapott bírságot, kérheti a biztosíték 25 százalékos csökkentését. Annak a két éve működő és nem bírságolt kereskedőnek, akinek a havi bruttó bevétele nem éri el a 10 millió forintot, 80 százalékkal, akinek pedig a havi bevétele 10 és 25 millió forint közé esik, 70 százalékkal csökkenthető a biztosítéka.
    A biztosíték készpénz és bankgarancia is lehet.
    A kereskedőnek magának kell gondoskodnia az ellenőrzéshez szükséges, hitelesített mérőeszközökről és a mintavételhez szükséges eszközökről.
    A fémkereskedelmi törvény előírása szerint a fémkereskedő az  engedélyköteles anyag értékesítéséről eladónként és vevőnként külön nyilvántartást vezet, amelyet naponta és havonta összesít. A fémkereskedő magánszemélytől – ügyletenként – legfeljebb 100 ezer, mástól pedig 500 ezer forintért vásárolhat készpénzért hulladékot.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: