fbpx

Befejeződött a rekultiváció

Befejeződött a 33 jászberényi és dél-hevesi kistérségi település felhagyott és bezárt kommunális szilárd lerakóinak rekultivációja. A 2008 óta tervezett uniós projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Kohéziós Alap támogatásával valósult meg, 100%-os támogatásból, mely közel 113 ezer embert érint a mindennapokban.

BEFEJEZTÉK A HULLADÉK REKULTIVÁCIÓT

A rekultivációs munkálatok JNKSZ megye 16 településén, valamint Heves megye 15 településén az ütemezés szerint haladtak és 2013 októberében befejeződtek. 13 jászsági és 5 dél-hevesi településen helyben rekultiváció valósult meg, míg 3 jászsági és 10 dél-hevesi településen a lerostált hulladékot elszállították a térségi lerakóba.

Pócs János a házigazda település polgármestere köszöntötte a megjelenteket és kihangsúlyozta, hogy a hulladéklerakók közvetlen szomszédságában lakók egészsége mellett, hosszabb távon a hazai édesvízkészlet megóvását szolgálja befejezett projekt.

Az óriási projekt megvalósulásának mérföldköveit foglalta össze Gugolya János Forrás Unió Kft. projektmenedzsere. Mint kiemelte jó volt tapasztalni, hogy a projektben résztvevő 31 település milyen példamutatóan összefogott.
2,7 milliárdból, 100%-os támogatással, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Kohéziós Alap támogatásával valósult meg a munka, melynek roppant számait foglalta össze Bali Péter, a Dunaaszfalt Kft. projektmenedzser-helyettese.
Elsősorban a talajerózió elleni védelem a vízbázis megóvása és a tájba illesztés volt a cél. Többnyire bányagödrökbe, tavakba, mélyedésekbe, vagy mint Jászberény esetében a település határában, helyben tették ártalmatlanná a hulladékot. A többi esetben a térségi hulladéklerakóba szállították az összesen 62 tonna átrostált többlet szemetet.
Jeszták Lajos, a mérnök, Oviber Kft. képviselője az utógondozási feladatokat foglalta össze a térség polgármesterei számára.

A rendezvény végén a Régió-Kom Térsérségi Kommunális Szolgáltató Társulás elnöke, Dr. Szabó Tamás zárta le a projektet.
A kisebb lerakók közelében, ahol a teherjárművek amortizálták a települési utakat a kivitelezőnek az önkormányzatokkal kötött megállapodásoktól függően, helyreállítási kötelezettsége van, így minden szükséges helyen maradéktalanul megtörténik az útfelújítás.
A közel 113 ezer embert érintő, projekt eredményeképpen a környezet szebb képet mutat, csökkentek, idővel pedig véglegesen megszűnnek a levegőt és a talajvizeket károsító hatások. A teljes projekt 2014 februárjában zárul.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://jttv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: