fbpx

EWWR: több kreativitás, kevesebb hulladék

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (azaz European Week for Waste Reduction, EWWR) akciót 2009 óta szervezik meg az Európai Bizottság LIFE+ programja támogatásával, mostanáig 32 ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Az elmúlt 4 évben összesen közel 25 ezer projekt valósult meg.

EWWR

 A program lényege, hogy egy teljes héten át (november 16-24.) ráirányítsa a figyelmet arra, hogyan lehet egyszerű, kreatív megoldásokkal elérni, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön ki a kezünk közül.

ewwr logo hu

A hazai vállalások megvalósítását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) koordinálja, az akcióba a kampány teljes ideje alatt be lehet kapcsolódni az ewwr.huhonlapon. Eddig idén négyszer annyian csatlakoztak, mint tavaly – 29 óvoda, iskola, önkormányzati hivatal, egyesület, cég, kisebb-nagyobb közösség és magánszemélyek egyaránt, és a szervezők még várják a jelentkezéseket.

minél kevesebb hulladéktermelést a mindennapi viselkedésünkkel, környezetbarát tervezéssel, tudatos fogyasztással lehet elérni – az ipar és a lakosság részéről. Többek között ne vásároljunk felesleges dolgokat, amit lehet, hasznosítsunk újra, vagy javíttassunk meg, ne vegyünk rögtön mindenből újat. A szerves hulladékot komposztáljuk, akár otthon, akár csoportosan egy megfelelő helyen. Ezek a kis energiát igénylő, de annál fontosabb lépések rengeteget számítanak a hulladékcsökkentésben, azaz környezetünk védelmében.

Az akció célja nem a verseny, hanem a szemléletformálás és a kreatív gondolkodás, amibe elsősorban a gyerekeket próbálják bevonni. A Veszprém megyei Dudaron például a diákok használt ruhákból tornazsákot varrnak maguknak. Hajdú-Biharban, a téglási általános iskolában pedig PET-palackból készítenek madáretetőt. A fővárosban többnyire előadásokat tartanak, és feltérképezik az ember ökológiai lábnyomát.

A programból a felnőttek is kiveszik a részüket. Többek között bolhapiacon cserélik el a már nem használt, esetleg kidobásra ítélt használati tárgyakat. Pécsett emellett jótékonykodnak is: karácsonyra könyveket és játékokat gyűjtenek és osztanak szét a rászorulók között. A már említett Dudaron pedig az önkormányzat dolgozói tesznek rendet, például összeszedik a lehullott leveleket a falu idős lakosainak kertjében.

Hulladékszörny

A legjobb vállalásokat, melyek a kezdeményezést tovább népszerűsíthetik, az EWWR Díjjal jutalmazzák. Az elismerésre minden résztvevő ország benevezi a legérdekesebb vállalásait. A hazai „versenyzőket” az OHÜ munkatársaiból álló szakmai zsűri választja ki. Az EWWR Díjat 2014 tavaszán Rómában adják majd át, öt különböző kategóriában.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://szelektalok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: