fbpx

Madrid szemétbe fulladt

A szemét megzabál minket, küldjék ki végre a hadsereget – ezzel a petícióval fordult Ana Botella madridi főpolgármesterhez és Pedro Morenés spanyol védelmi miniszterhez Valero Rioja madridi polgár. A felhívást néhány nap alatt több mint 30 ezren írták alá. A hadsereg egyelőre nem jelent meg, de a helyzet pattanásig feszült.

A spanyol fővárosban tizenegy napja tart a szemétszállítók sztrájkja. A háttérben egy munkaügyi vita áll: a szemétszállítást végző magánvállalatok 1100 munkavállalótól szerettek volna megszabadulni, mert augusztus elsejétől a fővárostól már csak 27 százalékkal kevesebb pénzt kapnak a szolgáltatásaikért.

Az elbocsátások hírére a teljes kollektíva határozatlan idejű sztrájkot hirdetett. Madrid utcáit ellepte a szemét, egyes kerületekben már orrfacsaró a bűz, és vannak, akik járványveszélytől  tartanak – írja az El Confidencial című portál.  Amikor a madridiak hazatérnek a munkából, szabályosan utat kell vágniuk a szeméthalmok között, hogy megközelítsék a bejáratokat.

Megkongatták a vészharangot a szállodatulajdonosok és a vendéglátóipar képviselői is, mondván, a hamarosan kezdődő karácsonyi bevásárló- és turistaszezont is veszélyeztetheti a szeméthelyzet, ami már a nemzetközi sajtóban is rontja Madrid hírét.

A városvezetés azzal hárította el a felelősséget, hogy nekik csupán annyi a feladatuk, hogy biztosítsák a minimális szolgáltatást, a többi a munkaadók és a munkavállalók dolga. A szemétszállító cégek a sztrájk hatására már lejjebb adták elbocsátási tervükből, és csupán 290 munkatárstól válnának meg, ám csökkentenék a fizetéseket. A frontok megkeményedtek, a szakszervezeti vezetők az Efe spanyol hírügynökségnek arról beszéltek, nagyon távoli még a megállapodás.

Végül Ana Botella – aki José María Aznar korábbi néppárti kormányfő felesége – megelégelte a helyzetet, és 48 órás ultimátumot adott a szemétszállítóknak: vagy megegyeznek és felveszik a munkát, vagy szombat reggeltől egy állami vállalat veszi át az utcák megtisztításának feladatát.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://nol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: