fbpx

Próbagyártások a Graboplast hulladék újrahasznosító üzemének alapanyagaival

Közel 600 millió forintból készült el a győri Graboplast PVC-hulladék újrahasznosító üzeme Tatabányán, melyet a vállalat a következő héten avatnak fel.

A mintegy 600 négyzetméteres üzem elsősorban a keletkezett gyártási hulladékot és a selejtes termékeket használja fel. A projekt négy éves előkészítő munka eredményeként valósulhatott meg a Graboplast saját szabadalommal védett technológiájából kifolyólag.

Egy speciális őrlési eljárással a keletkező gyártási hulladékot és a selejtes PVC padlót felaprítják, folyékony nitrogénnel közel mínusz 100 fokra lehűtik, majd az üveg keménységű anyagot porrá őrlik, amely így visszadolgozhatóvá válik a késztermékben. A Graboplast fejlesztési szakemberei gőzerővel dolgoznak a módosított gyártástechnológia bevezetésén. Mint arról már korábban is beszámoltunk zajlanak egy teljesen új termékkör gyártását lehetővé tevő gyár műszaki előkészítési munkálatai, a beruházás várhatóan jövő év első felében kezdődhet el Tatabányán. Az eljárás előnye még, hogy a vállalat így csökkenteni tudja ökológiai lábnyomát, hiszen az újrahasznosítási folyamattal lényegesen lecsökken a környezet terhelése.

Az eddig elkészült új termékeket a piac rendkívül pozitívan fogadta. A beruházással kilenc új munkahely jött létre.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://gyorplusz.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .