fbpx

Szalmaerőmű Pécsen

A meglévő faapríték-tüzelésű blokk melletti új, 24 milliárdos szalmatüzelésű erőmű átadásával Pécs távhőellátását teljes egészében a környék mezőgazdasági hulladékaiból biztosítják.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter felavatta a francia Dalkia 24 milliárd forintból megépült új szalmatüzelésű erőművét. Az új blokk 70 megawattnyi (MW) hőt és 35 MW-nyi áramot termel, alapanyaga jórészt szalma, kisebbrészt kukoricaszár és energianád. Ezekért évente körülbelül 4 milliárd forintot fizetnek a környék gazdálkodóinak. Az új üzem közvetlenül 40, a termelői-szállítmányozási oldalon további 170, kampány idején 470 munkahelyet teremt.

A Dalkia a pécsi Pannonpower szintén általa üzemeltetett faapríték-tüzelésű kazánnal együtt a megyeszékhely 31 ezer lakásának és 450 intézményének távfűtését szinte teljes egészében megújuló energiából – a környéken keletkező mezőgazdasági hulladékból – biztosítja. Megjegyzik, hogy még így is csupán az egység 80-100 kilométeres körzetében évente keletkező 7 millió tonna mezőgazdasági melléktermék 3,5 százalékát hasznosítják.

Az egység évi 80 ezer köbméter gáz elégetését váltja ki és 150 ezer tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást.

A magyarországi Dalkia 67 ezer lakossági és intézményi ügyfelet lát el távhővel. Leányvállalatai, a Pannonpower, a Dorogi Erőmű és a Kőbányahő évi több mint 4400 terajoule hőt és 400 gigawattóra áramot állítanak elő.

A francia Dalkia többségi tulajdonosa a hazai vízellátásban is érdekelt, tőzsdén jegyzett Veolia, kisebbségi csomagja pedig a hazai áramellátásban érdekelt, a francia állam irányítása alatt álló Electricité de France-é.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: