fbpx

Öt tonna radioaktív fémcsövet találtak egy ukrán hulladékgyűjtő vállalatnál

Öt tonna sugárveszélyes fémcsövet találtak az ukrán hatóságok egy Kijev környéki fémhulladék-nagykereskedésben.

A gazdasági bűnügyekkel foglalkozó állami hatóság csütörtöki közlése szerint szakemberei színesfémlopás ügyében folytattak nyomozást, ezért kutatták át a hulladékgyűjtőt, ahol az ismeretlen eredetű csövekre bukkantak. Az elvégzett mérések alapján a fémcsövek radioaktivitási szintje többszörösével haladta meg a megengedett mértéket. A szakértők feltételezik, hogy a csöveket a csernobili atomerőmű reaktorhűtő rendszerének az építésénél használták korábban.

A hatóság radioaktív anyagokkal való visszaélés miatt indított eljárást. A bűncselekmény elkövetőire az ukrán büntető törvénykönyv alapján 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája 1986 áprilisában történt a Kijevtől 130 kilométerre épült csernobili atomerőműben. A reaktorrobbanás következtében több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után.

Az atomerőmű környékéről gyakran lopnak fémeket és egyéb sugárzó tárgyakat, amelyeket sok esetben szuvenírként értékesítenek. 2008 októberében például négy kijevi lakost értek tetten, amikor teherautóra pakolva próbáltak ellopni 15 tonnányi radioaktív radiátort.

A Nemzetközi Zöld Kereszt környezetvédelmi szervezet a napokban Csernobil övezetét a világ tíz, ökológiailag legszennyezettebb területei közé sorolta.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: