fbpx

Hőtárolót épít és át kíván állni faapríték tözelésre a tatabányai fűtőerőmű

Az ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolóját építi meg egy meglévő olajtartály átalakításával a Tatabánya Erőmű Kft., amely a város 23 ezer lakása és intézményei számára biztosítja a fűtést és a melegvizet – tájékoztatták a társaság ügyvezetői az MTI-t.

    Maszlavér István elmondta: a berendezés lehetővé teszi, hogy a gázmotorokkal olyan napszakban termeljenek villamos energiát, amikor magas áron lehet értékesíteni, a közben keletkező hőt pedig tárolják és akkor is fel tudják használni távfűtésre, ha az áram alacsony átvételi ára miatt nem éri meg a gázmotorokat járatni.


    A hőtároló a távfűtés üzembiztonságát is fokozza, mert a gázmotorok esetleges meghibásodása esetén vésztartalékként szolgál. A tízezer köbméter felfűtött víz nyári időszakban azt is lehetővé teszi, hogy péntek délután leállítsák a gázmotorokat és csak hétfő hajnalban indítsák újra az erőművet.
    Kamarás Zoltán elmondta, hogy a beruházás költsége közel 650 millió forint, ehhez a társaság 250 millió forint pályázati támogatást kapott. Az első ütemben a gázmotorok, később a gőzturbinák hőjét is a tárolóba vezetik, a létesítmény teljes átadását 2014 szeptemberére tervezik.
    A beruházás kivitelezését közbeszerzésen az MVM OVIT Zrt. és az ENERGO-MERKUR Kft. konzorciuma nyerte el. A fővállalkozók a munkák során helyi cégek és vállalkozások foglalkoztatását is tervezik.
    A fejlesztéssel párhuzamosan a Tatabánya Erőmű Kft. készül a gázról a faaprítékra átállásra. A meglévő négy kazánból kettőt állítanak át biomassza-tüzelésre, valamint a nyári melegvízigények kielégítésére egy 18-20 megawattos biomassza-tüzelésű forróvízkazánt terveznek. Jelenleg a közel hatmilliárd forintos beruházás létesítési engedélyezése, illetve közbeszerzési eljárása folyik.
    Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgázüzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A létesítményben három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik.
    A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1 150 000 gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak.
    A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdona mellett üzemelteti a mintegy száz főnek munkát adó társaságot.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: