fbpx

Biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

Megfelelő a magyarországi nukleáris létesítmények biztonsági helyzete az atomenergia 2012. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés szerint, amelyet pénteken nyújtott be a parlamentnek a nemzeti fejlesztési miniszter.

    A dokumentum szerint a hatósági ellenőrzések során feltárt kisebb hiányosságok nem veszélyeztették a nukleáris biztonságot, és a környezeti kibocsátási határértékeket sehol nem lépték túl. A négy magyarországi nukleáris létesítmény – a paksi atomerőmű, a budapesti kutatóreaktor, az oktatóreaktor és a kiégett kazetták átmeneti tárolója – a tervekben, engedélyekben meghatározottak szerint üzemelt.
    A paksi atomerőmű 2012-ben 15 793 gigawattóra áramot termelt és ezzel a hazai villamosenergia-termelés 45,9 százalékát adta – ismerteti a jelentés.


    Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2011 decemberében nyújtotta be engedélykérelmét az atomerőmű 1. blokkjának a tervezett üzemidőn túli működtetésére. Az Országos Atomenergia Hivatal 2012 decemberében adta ki a határozatot, amely szerint a megfelelő biztonsági feltételek teljesülése esetén a blokk további húsz évig üzemeltethető. A dokumentum kiemeli: a döntés az egész magyarországi energiaellátási biztonságra pozitív hatással van.
    A jelentés emlékeztet: 2011. március 11-én földrengés pusztított Japánban, ami miatt baleset történt a fukusimai atomerőműben. A baleset után az Európai Bizottság, majd az EU Tanácsa is kezdeményezte az európai atomerőművek célzott biztonsági felülvizsgálatát, a stressz-tesztet.
    A felülvizsgálat eredményei alapján elrendelt egyes biztonságnövelő intézkedések bevezetése, végrehajtása 2012-ben is folytatódott. 
    Tavaly augusztusban Bécsben a fukusimai atomerőmű-baleset tanulságainak elemzésére és a tapasztalatok hasznosítására a Nukleáris Biztonsági Egyezmény keretében soron kívüli felülvizsgálati értekezletet tartottak. Az értekezletre Magyarország is benyújtotta rendkívüli nemzeti jelentését.
    A biztonsági felülvizsgálat és a bécsi értekezlet tanulságai alapján készült el a nukleáris biztonság növelésére előirányzott intézkedéseket részletező nemzeti akcióterv, amelyet Magyarország az elvárásoknak megfelelően 2012 decemberében benyújtott az Európai Bizottságnak.
    A jelentés kitér arra is, hogy tavaly az országban – 2011-hez hasonlóan –  6137 olyan munkahely volt, ahol a dolgozók esetlegesen sugárterhelésnek lehettek kitéve. Munkahelyi sugárforrástól származó sugárbaleset, emberek baleseti szintű sugárterhelésével járó rendkívüli esemény 2012-ben sem történt.
    A kiégett fűtőelemek, valamint a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról kötött nemzetközi egyezmény negyedik felülvizsgálati konferenciáját 2012 májusában tartották. Ennek legfontosabb megállapítása Magyarország számára az volt, hogy a kiégett fűtőelemek és radioaktívhulladékok kezelése terén az ország megfelel a nemzetközi elvárásoknak – áll a dokumentumban.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .